(非會員)
2006-12-14 16 瀏覽
今日我同個friend去飲下午茶,咁我地見搭檯區無位未入去d房到睇下囉。之後見房有張吉檯未坐左先啦,點知當我地叫開茶d侍應先話張檯唔坐得。但係張檯一黎無寫留座,二黎d侍應話唔坐得,但係我地係d侍面前坐低,佢地又無同我地講,分明當d客無到jei。咁我地坐低,又唔想調,d侍應就叫左另一個人黎(應該係公關/知客)。呢個人話呢張檯唔坐得係人都知喎。唔係呀,我又唔係係度做,又點會知呀。之後都話調過張檯俾我地,我個friend都已經火喇,只是批評多兩句,果個人居然鬧番我地轉頭,呢d咩服務黎架。後來有個主任黎左,想平息件事,咁我地想果位員工同我地道歉啦,佢無理我地。過左陣我又叫個部長幫我叫個主任過黎,佢又無理我。根本上,我會覺得佢地成件事都唔覺得自己有錯,做得服務業ge,個客態度幾差都無理由鬧番個客掛,重要果個應該係公關黎架喎。乜佢地d公共關係做得咁差架。其次,如果班侍應一早出聲話唔坐得,成件事根本就唔會發生。但係一開始好明顯佢地就無留意d客,直到叫佢地開茶(我重叫左兩次tim呀),佢地先驚覺我地既存在。第三,事後果班管理層根本無去回應或者跟進事件,成件事變得不了了之。我只是要求果位鬧人既員工出黎道

我只是要求果位鬧人既員工出黎道歉,但係佢地連呢個最基本既要求都做唔到。
我都係第一次遇到呢d服務態度。如果係其他食肆遇到呢d事,d顧客服務主任係有禮貌好多,重會識得去跟進,最起碼好肯出黎道歉先啦。