2009-02-17 6 瀏覽
上星期五晚, 同一大班朋友共14人, 齊齊去了這間富記飯店慶祝朋友生日. 我地點了一個$1980嘅set, 再加了四個小菜 - 泰式五味骨, 糯米蒸蟹, 吱吱喳喳炒飯同豉油王炒麵. 以味道來說, 的確係唔錯, 朋友很喜歡那個糯米蒸蟹, 而其他set裡面嘅小菜也有驚喜. 只不過有一點有待改善的就係服務方面... 我地14人安排了一張10人左右的檯, 地方迫之餘又嘈, 檯唔大, 但佢地d餸嘅碟卻大的非常, 大唔係問題, 但唔好上菜好似倒水咁, 一野就差不多出哂全部菜, 根本張檯都放唔下咁多碟菜, 已經反映了不要上菜咁快但轉頭仍舊繼續上菜. 呢個問題連serve我地個侍應都留意到, 佢根本係再搵唔到空位放菜... 另因為有生日蛋糕嘅關係, 我地問佢地取碟仔, 卻換來其中一位男部長黑面嘅臉色, 咁隻碟仔有污漕野, 作為食客係咪應該有權換碟呢? 俾碟又唔俾叉, 唔通叫人食蛋糕用手食? 唔係要人叫俾邊樣就俾樣嘛... 作為一個有heart嘅餐廳服務生, 應該有comment sense去service每一檯客人. 所以tips都唔俾咁多, 賣單$2380, 只俾$9貼士算數.

• 糯米蟹
  • 泰式五味骨