2024-08-25 323 瀏覽
今日自己一個嚟食晏,侍應好熱心咁介紹咗炭燒「天草大王」雞肉御膳套餐。佢介紹得好詳細,於是決定試呢個套餐🙂套餐入面嘅主角係炭燒天草大王雞肉。用咗雞嘅最佳部位,雞肉表面呈誘人嘅褐黃色,帶有少少炭烤嘅焦香。切開後發現呢部分肉質豐厚,油脂分佈均勻同唔乾柴口,保留咗充足嘅肉汁。入口嗰時可以感受到雞肉本身嘅鮮甜,同埋炭烤帶嚟嘅獨特香氣😲飯算幾粒粒分明,而且帶有淡淡嘅米香。同雞肉&其他配菜一齊食,可以中和油膩感,令整體味道更加平衡。配菜入面嘅蒸蛋俾咗我驚喜,綿密細緻。輕輕一羹,蒸蛋入口嗰時,帶來溫潤嘅口感。套餐入面仲有一樣似肉碎嘅肉丸。咬落去口感鬆軟,肉汁豐富。調味適中。既可以品嚐到肉嘅鮮美,又唔會蓋過其他菜嘅味道😆蔬菜沙律新鮮爽脆,配搭嘅醬汁酸甜適中,增添咗清爽嘅口感,平衡咗肉類嘅油膩。最後嘅甜品係一份好似綠色啫喱嘅dessert。入口清涼,帶有淡淡嘅茶香,甜度適中唔滯,質地軟糯,但又有一定嘅韌性😁

2024-08-20
午餐