2016-07-21
今日大約兩點同朋友行太古城,見schoolfood唔洗等位就入去食晏啦。我地食過好多次,但第一次黎呢間分店。我見lunch set幾抵,叫左廚師卡邦尼年糕+小食泡菜凍豆腐+果茶+甜品。由於朋友已食厭卡邦尼年糕,所以諗住試下新野黑松露年糕,點知waiter話賣晒,最後叫左另一個牛肉炒烏冬set+小食煎餃。首先黎左小食同炒烏冬,小食味道還好,炒烏冬略為普通。再過十五分鐘,眼見朋友就黎食完碟烏冬,但我嘅年糕同兩杯果茶都未到,催左次再等多陣先黎到。當時餐廳唔算多人,煮年糕可能需時,但起碼可以先上果茶吧。卡邦尼年糕味道保持一貫水準,但有啲膩,好快食濟。重點係個甜品荔枝啫喱,賣相差,溶溶爛爛,側邊擺左粒青檸,狀甚求其,食落太甜太爛(抱歉冇圖,原本冇諗住寫食評,但對今餐飯有小失望所以喺度發表下)。最後埋單,個waitress好似轉個頭又唔記得,搞其他野搞左好耐都唔收錢,要再叫另一waiter埋單。總結食物質素還好,但對甜品非常失望,亦試唔到新菜式;服務效率比起我經常去的銅鑼灣/ 又一城低。
廚師卡邦尼年糕