2009-11-02 26 瀏覽
今日再次同由外地黎0既同事周圍食,由於同事先上山頂,呢度喺正山頂纜車站附近。當然之前亦都有聽過唔少人講過呢度應該一試,於是擇日不如撞日,就呢日去呢度食。雖然己經7點半到左食飯時間,但由於係假日0既關係,位於商業區0既佢客人並唔多,如果冇睇錯,成晚連埋我地好似得4/5 枱客,其中好似有一枱係7/8 個日本人黎0既。昏暗0既燈光,寧靜0既環境,非常之適合情侶傾密偈,又或者同客食飯。相反一大班人會比較難傾偈,畢竟唔可以講野講得太大聲嘛。如果冇記錯,打開個MENU 好似係日/英MENU 黎0既。當然有D可以估啦,但係有D真係唔知點估,唯有問店員... ... 由於本人偏好食刺身壽司,是日我就叫北海丼 (亦即海膽三文魚刺身飯)。 此北海丼隨SET 附送蒸蛋、漬物以及麵豉湯。老實講我個人認為呢D都只係一般,不過個麵豉湯都還算OK 0既。 終於都食到個主菜 - 刺身飯喇 ! 老實講其實我真係好欣賞佢個超足料海膽同三文魚子 (而且係帶有好鮮甜0既感覺),但係唔知點解食落去硬係冇一種DUM 一聲0既感覺。其實如果係去第二度食我相信個感覺會更加好,不過可能係因為對佢個期望比較高0既關係,食落感覺一般就有

終於都食到個主菜 - 刺身飯喇
! 老實講其實我真係好欣賞佢個超足料海膽同三文魚子 (而且係帶有好鮮甜0既感覺),但係唔知點解食落去硬係冇一種DUM 一聲0既感覺。其實如果係去第二度食我相信個感覺會更加好,不過可能係因為對佢個期望比較高0既關係,食落感覺一般就有少少失望 (不過當然,我都唔係話期望食左曉飛啦)。要重申0既係佢唔係真係唔好食,我承認佢係唔錯0既,不過只係冇話好好食0既感覺啫。

不過與其將焦點放喺個飯度,我覺得呢間餐廳服務員個質素真係有好一般。頭先都講過,成晚好似得4/5枱客,但係佢地個服務員都好似有5/6個,你話係咪踢晒腳就應該唔會囉。但係我地每逢要叫野,加茶等等,要下下都揚晒手好一陣先見倒,而且有D時候需要班服務員0既時候佢地好似喺度擔天望地,叫天不應,叫地不聞,諗倒都有少少火

事前由於第2D人對佢地個評價都幾高,加上都算係高級餐廳,期望高相信都好自然。當然食物質素OK,而且喺呢度用膳有一種舒服0既感覺 ; 不過價錢真係唔平同服務質素真係麻麻,值唔值,見人見智喇。
賣相及味道都算係相當唔錯0既魚生飯
輕量的蒸蛋,還算OK 啦
同樣係唔錯0既綠茶味ICE-CREAM
2009-10-26