2022-09-30
📌 板神鉄板燒日本料理 (信和廣場) - 銅鑼灣告士打道255-257號信和廣場1樓103號舖🗓(30/9) 星期五 ⏰ 下午1:45左右 🌐網址: https://s.openrice.com/QrbS0QB8A00~ueeoDBA 💈特式:放假梗係食好d,見有人介紹呢間板神鉄板燒,加上而家平日下午d套餐有8折,雖然都係唔平,但一次半次食好少少啦。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:餐廳有唔同嘅set lunch,最平$580/1位,最貴就去到$3080/2位,佢用唔如等級嘅牛肉嚟分開價錢,今次就食最高級嘅A5和牛set,但我無揀有鵝肝or隻set,所以就係$1880/2位,等我同大家講下味道先......前菜/沙律 - 前菜係醃製過嘅牛蒡,幾好食又爽口;沙律就係軟芝士白飯魚沙律,味道普普通通,不過d軟芝士係幾香口。刺身3款 - 3款分別係鯛魚/吞拿魚/帶子,個鯛魚切得好細片同有少少腥;吞拿魚就切得好厚身同好鮮甜無筋;帶子得半粒厚身,但真係超甜同鮮味。南非鮑魚 - 隻鮑魚好新鮮,一直都仲郁緊,咁新鮮嘅海鮮燒出嚟就一定無乜地方可以挑剔。活龍蝦 - 呢個活龍蝦一人有半隻,都係一直新
🗓(30/9) 星期五 ⏰ 下午1:45左右
🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱
活龍蝦 - 呢個活龍蝦一人有半隻,都係一直新鮮生猛郁唔停,師傅用返佢d龍蝦頭膏做個汁會返落d龍蝦肉度,除左份量少唔夠喉之外都係無得頂。
本日海鮮 - 今日海鮮係咖哩煮大蝦,隻蝦好大隻,拍得住隻龍蝦咁大,但唔係新鮮生蝦,當然就會無咁鮮味,可能因為咁,所以餐廳先用咖哩去煮,等客人食落無咁大對比,但幸運嘅係佢個咖哩汁真係做得好好,味道好平衡,所以可以掩蓋左隻大蝦唔係新鮮呢個缺點。
季節野菜 - 普通燒幾條菜/蘆筍/粟米芯之類比你,無乜特別好講。
炒飯/漬物/麵豉湯 - 炒飯係用一d牛肉粒去炒,乾身唔油,都唔錯;漬物就又係牛蒡同幾片醃青瓜;麵豉湯就係用返頭先隻龍蝦個殼去煲,唔會差得去邊。
甜品 - 紅豆抺茶牛奶布甸,好食,牛奶味香,有抺茶味,又唔太甜。
☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
飲品 - 餐廳送左兩杯無酒精welcome drinks,飲落好清好開胃,無特別問店員係咩,但應該係梨味嘅茉莉花茶;之後仲叫左兩杯好特別嘅無酒精特飲,除左特別仲好好飲。
🍽環境:餐廳環境一定係無得頂,有d bar枱位可以望到海景,室內雖然無景睇,但裝修好靚好高級,而且私隱度高,鐵板位抽氣做得好好,室內無乜油煙味。
🤵🏻🤵🏻♀️🤵🏻♂️服務:職員服務當然係好高規格服務級數,話晒餐廳收費咁高,職員雖然未做到一對一服務,但都差唔多係咁上下。
💰💸價錢:叫左個兩人set,包埋兩杯特飲,8折後埋單$1875,呢個價錢係貴嘅,但佢食物質素好,環境又舒適,份量又足夠,所以都可以接受到,但唔係會成日食囉。
🐲💬總結:佢嘅食物做得相當出色同精緻,服務又好,價錢雖然唔平,但lunch而家有8折總比晚市抵好多,如果有節日/慶祝之類,我覺得試下都無妨。
推薦指數:❤️❤️❤️❤️🤍