餐廳: 上海榮華川菜館
資訊:

有多年歷史的上海餐館,好多年前有黎食過,但平時觀塘開飯會響工業區覓食,都遺忘左呢間餐館。裝潢舊式但保持得光鮮企理,餐牌上好多食物都吸引,醉雞,回鍋肉,紅酒牛腩,糖醋骨,口水雞,九王鱔糊,豆沙窩餅,紅糖糍粑…不過兩個人食唔到咁多,唯有下次再拉隊黎食!① 小籠包 $48食上海菜一定要食小籠包,呢個小籠包都幾足料,不過夾起果陣唔小心整穿左,飲唔到湯汁….② 二人套餐 $258湯一款,小菜兩款,白飯及八寶茶蒜泥白玉雖然份量望落唔多,但真係好好味!蒜泥個味正過譚仔,用黎撈飯一流。時菜獅子頭兩個獅子頭好大粒,內裡嫩滑,個茨汁唔會太濃味,而且菜底好多,加埋兩隻冬菇,都唔錯。雲呑雞(另加$40)個湯好清甜,仲有四粒大雲呑,好多雞件,好足料!雞肉望落好似有啲老,但食落唔算柴。八寶茶清甜好飲,感覺消暑,可惜餐廳無提供加水,好想瘋狂添飲呢!

小籠包

① 小籠包 $48
② 二人套餐 $258
湯一款,小菜兩款,白飯及八寶茶

雲呑雞

雲呑雞(另加$40)

八寶茶
清甜好飲,感覺消暑,可惜餐廳無提供加水,好想瘋狂添飲呢!
小籠包
雲呑雞