成年無飛過,已經就嚟忘記咗搭飛機既感覺,更加唔記得咗返家鄉日本吃喝玩樂既旅程。見呢排得閒啲,又唔想淨係食放題同壽司咁普通,於是搵左間熊本餐廳relax下,咁啱呢排做緊熊本縣應援 Fair@香港,我見好多都係直送過嚟嘅新鮮食材!有熊本巨型雞「天草大王」,同埋無時無刻都好想食嘅生蠔,愈諗就愈掛住兩年前熊本之旅~好好彩安排坐靠窗位,建議Book枱果陣最好講明想坐窗邊位,係iSquare 28樓望出去就係尖沙咀維港景,但食緊嘅係高質日本食物,感覺好奇妙。座位其實私隱度都幾好高,因為每枱客人都有個布簾隔開,可以叫杯酒盡情傾計放鬆下處女生蠔盛合首先送到嚟嘅係「處女生蠔盛合」($258/4隻),一個盛合有四隻肥美飽滿、嚟自天草海域新鮮處女生蠔,加埋放係上面嘅一小片檸檬,望到口水即刻湧曬出嚟。蠔身顏色望落去好似比較淡口,但放入口個下就覺得恰到好處,海水味咸度剛剛好,帶出蠔嘅鮮甜但完全無一絲重金屬嘅味,而且完全唔腥,可能因為日本直送嘅關係,鮮甜到好似係個海度即係捉上嚟就開嚟食咁!(好味到我地食完曬全部野再encore多次😋)櫓杏特製海鮮太卷上網睇到食評果陣,對「特製海鮮太卷」($188/4貫)充滿期待,
成年無飛過,已經就嚟忘記咗搭飛機既感覺,更加唔記得咗返家鄉日本吃喝玩樂既旅程。見呢排得閒啲,又唔想淨係食放題壽司咁普通,於是搵左間熊本餐廳relax下,咁啱呢排做緊熊本縣應援 Fair@香港,我見好多都係直送過嚟嘅新鮮食材!有熊本巨型雞「天草大王」,同埋無時無刻都好想食嘅生蠔,愈諗就愈掛住兩年前熊本之旅~

處女生蠔盛合

櫓杏特製海鮮太卷

上網睇到食評果陣,對「特製海鮮太卷」($188/4貫)充滿期待,為咗食呢個太卷驚太飽,就連最鍾意嘅八貫壽司都放棄咗,留返個胃嚟試呢個海鮮太卷。一上枱已經覺得好吸引,飯卷上面舖滿飽滿魚子同埋海膽,入面係唔同既刺身粒,女仔一口一件會食得好辛苦,但分開食又無咁滋味,所以最好都係同好朋友一齊去,大家可以無儀態咁一口食晒,唔同既海鮮鮮味好夾咁係口腔內湧出黎,一路食一路哇哇聲,真係好鮮甜呀大佬!

天草直送新鮮刺身盛合

為咗留返個肚食海鮮太卷,今次無叫到其他壽司,淨係叫咗個二人合刺身盛合($348),有帶子、油甘魚、金目鯛同埋吞拿魚各樣兩件。平時食帶子好多都係好Creamy,但因為係產地直送,呢度係食到帶子啲肉一梳梳咁好誇張,口感係結實有咬口,食得出好新鮮感覺。至於金目鯛係日本人心目中最高層次嘅魚種之一,魚肉結實、肥美爽甜,鍾意食啲有咬口刺身嘅朋友一定唔可以錯過~
阿蘇名店”花菱”名物 究極吉列熊本黑毛和牛

本身我地對吉列嘅野無乜興趣,不過見係推介嘅菜式就諗住試吓,點知呢個「 阿蘇名店”花菱”名物 究極吉列熊本黑毛和牛」($548)成為咗今次午餐嘅最大驚喜!!熊本縣產嘅黑毛和牛相當矜貴,肉質結實、牛味香濃且肉身多汁,用吉列嘅整法令口感外脆內軟,入面嘅肉汁滲返落層脆皮度,口感豐富而味道香酥。呢個吉列牛令我地都對吉列嘅野食改曬觀~🤣

炭燒「天草大王」雞肉

最後登場嘅係炭燒「天草大王」雞肉($198)~呢隻號稱「日本最大地雞」嘅雞認真巴閉,曾經係1930絕咗種,後來係又俾專家復育成功。將雞肉放入明火燒熱嘅鐵鍋,雞油即刻發出滋滋聲,稍稍煎煮後就可以加埋青檸落特製醬油點嚟食,雞味好濃好香,軟嫩多汁、非常鮮味!!

我地2個人叫咗3杯燒酎(每杯$58)試下,分別係口感淡麗嘅はなてばこ (Hanatebako), 極楽 しず玲 (Gokuraku Sizure) 同埋比較濃厚嘅 極楽 しず馴 (Gokuraku Sizuna),2杯淡麗清清地,用嚟送日本野食啱啱好,最後叫咗杯濃厚嘅伴雞肉同埋吉列黑毛和牛,濃郁得嚟唔辣口,同埋夠晒餘韻,如果鍾意飲酒嘅朋友,建議淡麗同濃厚各試一杯。
2021-02-23
10 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
紀念日