2020-03-20
之前睇YouTuber介紹過呢間Pizza好正宗,用100%全人手製作拿玻里麵團,又用門口睇到大大個嘅烤爐做,都已經心思思想食。今日嚟到銅鑼灣,咁啱朋友建議話去,終於機會嚟啦。地方好闊落,人流都唔多,所以坐得幾舒服。少少暗淡嘅環境帶來一陣摩登型格風格。黎到當然一定試pizza。值得一讚地方係有得半半pizza叫,唔洗要額外加錢就可以試到兩款自選口味。價錢跟較貴嗰個Pizza,13吋定價為$19x-24x,中價。我地唔似意大利人咁有原則,對於有菠蘿嘅Pizza都好歡迎,叫咗兩個菠蘿嘅口味,分別係半個Summer of Love 1967同半個椰香夏威夷人。Pizza嘅批底偏向薄批,好彩同時唔會好似餅乾咁脆。Pizza比較韌身,係肺炎肆虐下,當要用刀叉食pizza,就難切,尤其係批邊。餐廳細心位係切咗六份,剛剛好我地三個每人每個口味一舊。Summer of Love 1967有辣椒蜜糖,食落微辣,淡淡蜜糖味加埋火腿、肉腸嘅咸味,令味道好豐富。椰香夏威夷人就比較遜色。一黎椰絲太少,冇椰香味,失去呢個批最大賣點。二係味道偏重,單一係少少咸。呢個批比Summer of Love 1967亦較少芝
椰香夏威夷人就比較遜色。一黎椰絲太少,冇椰香味,失去呢個批最大賣點。二係味道偏重,單一係少少咸。呢個批比Summer of Love 1967亦較少芝士味。
Summer of Love 1967唔錯,但Mother of Pizzas 未能榮升到我最鍾意嘅Pizza,仲有幾間好過佢,例如韓式嘅Pizza。但對於係銅鑼灣食返餐唔錯嘅,呢間CP值都okay。