餐廳: OPPA韓國燒肉店
資訊:

2022-09-11 588 瀏覽
雖然燒肉一年四季都可以食,不過呢家開始入秋,食燒肉嘅感覺會爽d 😁我都太耐冇食燒肉喇,有晚就約個姊妹去放肆一下 😆唔理老公,唔理個仔,唔理肥唔肥!😂😂😂我地仲去搵OPPA添啊... 😜講緊嘅係旺角洗衣街嘅一間韓式燒肉店呢 💛位置唔難搵嘅,一入店內就俾牆上嘅 cute cute 噴漆畫吸引住,係咁望 👀😆我哋叫咗:🐷 豬肋肉醬醃 $108 / 200g第一樣嘢要講:原來係好大碟 😦碟嘢一嚟睇落就以為好少,點知一夾開,佢舖到d肉實哂架!原來好多舊架 wow! 🤩醬醃但唔會鹹,同埋切條狀,口感好過切扒狀喎真係!🥩 加拿大無骨牛肋肉 $158 / 200g無醃製嘅!🔥牛肋肉真心好味!脂肪分佈均勻,最緊要係咩?係入口即溶啊 😍🤤 一塊一口,肉肉又嫰滑 ❤️❤️❤️如果你夠大胃嘅,建議食2碟!🤩🍖 五花腩 $98 / 150g初初叫呢碟有d掙扎... 因為脂肪比例一定高d,但食咗之後覺得好彩有叫呢碟!🔥😆用生菜包住食真係正 🥬🤤💕食咗覺得其實唔算話好漏喎又🤔反而覺得食豬肋肉醬醃仲快飽 😂 (?? 唔知點解會咁😆)🐔 蔘雞湯 $108實話實說,當你嗌嘅時候,其實都心裡有數。所以唔好諗住係好強勁嘅人蔘味,然

我都太耐冇食燒肉喇,有晚就約個姊妹去放肆一下 😆
唔理老公,唔理個仔,唔理肥唔肥!😂😂😂
我地仲去搵OPPA添啊... 😜

講緊嘅係旺角洗衣街嘅一間韓式燒肉店呢 💛

我哋叫咗:
🐷 豬肋肉醬醃 $108 / 200g
第一樣嘢要講:原來係好大碟 😦
醬醃但唔會鹹,同埋切條狀,口感好過切扒狀喎真係!
豬肋肉醬醃

🥩 加拿大無骨牛肋肉 $158 / 200g
無醃製嘅!🔥
牛肋肉真心好味!脂肪分佈均勻,最緊要係咩?
係入口即溶啊 😍🤤
一塊一口,肉肉又嫰滑 ❤️❤️❤️
如果你夠大胃嘅,建議食2碟!🤩
加拿大無骨牛肋肉

🍖 五花腩 $98 / 150g
初初叫呢碟有d掙扎... 因為脂肪比例一定高d,
但食咗之後覺得好彩有叫呢碟!🔥😆
用生菜包住食真係正 🥬🤤💕
食咗覺得其實唔算話好漏喎又🤔
反而覺得食豬肋肉醬醃仲快飽 😂 (?? 唔知點解會咁😆)
五花腩

🐔 蔘雞湯 $108
實話實說,當你嗌嘅時候,其實都心裡有數。所以唔好諗住係好強勁嘅人蔘味,然後又走去鬧人煮唔夠味 😐 如果以呢個價錢,佢俾咗成半隻雞你,同埋佢真係煲到d雞肉夠淋而且仲好好好嫰滑!😋👍 又唔太油喎!而且其他配料都落好多 😊
個人覺得性價比係ok架 👌👍😃
燒肉果陣配個湯去下油膩都唔錯啊 😄🍲
蔘雞湯

🍹甜過熱戀 (梨汁柚子梳打)
🥤繼續初戀 (蜜桃西柚梳打)

飲品個花名有dd令我尷尬😂🙈😅
個人覺得唔駛要叫呢d名仲方便落單 😅
2杯梳打唔會太甜似糖水咁👍
加咗梳打甜度剛好又清爽,就算少冰都好飲喎 😃
比起飲罐裝汽水,我會推介呢2杯 ❤️

值得一提嘅係,抽氣系統真係夠勁,
我同朋友食完返到屋企,都唔覺個身有咩味 😮👏👏
而店員都真係好有禮貌,我話等埋個朋友先入座啦,店出面又有櫈仔可以坐,但當晚佢就叫我入去坐住等啦咁,當然就唔係老奉啦,但好多時餐廳都唔會肯囉,呢度要讚下!❤️
另外都唔會話趕客咁,一食完就收咗你d嘢,仲會有禮貌問你有冇嘢需要,唔煩人嘅,呢d服務好滿意 👍😊

但如果餐廳請返個OPPA嘅話,我會更加開心 😂😂😂

2022-08-31
豬肋肉醬醃