2018-04-14
喜歡食的朋友相信對元朗「鮨文」食店,會有一定的認識,階因經常從各方也會接收到他的(廚師發辦)吸引力為左2018來個好開始,就同友人預約食「鮨文」先坐底稍一會後就先奉上茶碗蒸先暖胃,蛋滑溜溜,還有黑松露、金泊作點綴及調味,即刻升呢左真鱸,添加柚子皮海鹽作調味帆立貝,炸帆立貝配紫菜,第一次食很大粒的帆立貝,配上紫菜食又可減少油膩感毛蟹,師傅建議我地第一啖先食原味,第二啖可再點少少醋食鮪 Toro,燒一燒越咬越岀 Toro 味花魚一夜干,即日本仔咸魚,配上檸🍋汁鮨文推介食壽司最好用手食,因空心飯!不過亦可選用筷子食羽太選用俄羅斯魚子醬,還有礦物salt牡丹蝦用上北海道亦牡丹蝦,蝦膏、蝦籽,成隻🦐放返落我個肚度鮑魚e洒蒸,先食鮑魚,配上鮑魚肝醬,最後再用飯糰仔look哂d醬右口魚邊手卷,燒完迫哂油份岀來,倒埋魚油俾我地,入口即溶,今餐食左好多 Omega-3 落肚湯,白身魚頭、用魚骨熬湯海膽杯用海膽赤拍賣海膽壽司、濃郁海膽味,一分錢一分貨(網田杯以量取勝)果物,用皇冠頭靜岡密瓜x威士忌令呢餐畫上完美句號同友人都意猶未盡唔想走,同師傅繼續閑談,分享他的食材心得
為左2018來個好開始,就同友人預約食「鮨文」先
真鱸,添加柚子皮海鹽作調味
毛蟹,師傅建議我地第一啖先食原味,第二啖可再點少少醋食
鮪 Toro,燒一燒越咬越岀 Toro 味
花魚一夜干,即日本仔咸魚,配上檸🍋汁
鮨文推介食壽司最好用手食,因空心飯!不過亦可選用筷子食
羽太選用俄羅斯魚子醬,還有礦物salt
牡丹蝦用上北海道亦牡丹蝦,蝦膏、蝦籽,成隻🦐放返落我個肚度
湯,白身魚頭、用魚骨熬湯
果物,用皇冠頭靜岡密瓜x威士忌令呢餐畫上完美句號
同友人都意猶未盡唔想走,同師傅繼續閑談,分享他的食材心得