2023-11-16 77 瀏覽
今晚終於去到「釧」品嚐一餐超級期待嘅Omakase👏🏻👏🏻👏🏻餐廳的名氣不少,擁有優秀的壽司廚師和運用高級食材,行內獲獎無數!呢度有三款Omakase dinner Manu,今晚我order $2580的<瀧Taki> 有前菜三品、主菜三品、壽司8款、湯及甜品。榮師傅同店員都好nice,會一路好細心介紹各款食材同菜式,令我更加品嚐到每道菜式嘅精華所在;每件壽司用上新鮮食材更配搭不同的調味,令每一件都頗令我有記憶點;說到壽司以外的菜式,也非常有驚喜。沒有想過在這裡會吃到一道新西蘭螯蝦,日本蕃茄凍及螯蝦膏三層組成的又精緻又美味嘅菜式;焗北海道雪場蟹腳鮮甜無比,加上野菌明太子醬更添口感,濃郁滋味;其實野鴨湯、甜品都比想像中做得更好。🔹前菜3品~炙燒北海道白子~新西蘭螯蝦~ 沙嘴魚天婦羅🔹主菜3品~木魚花漬鯖魚~鮟鱇魚肝Tart~北海道雪場蟹🔹剌身壽司8貫黑綠魚、秋刀魚、墨魚、吞拿魚二赤身、拖羅、三文魚子、馬糞海膽等刺身壽司🍣,。🔹吸物~野鴨清湯🔹甜品~葉隱

🔹前菜3品

~木魚花漬鯖魚
~鮟鱇魚肝Tart
~北海道雪場蟹

🔹剌身壽司8貫
黑綠魚、秋刀魚、墨魚、吞拿魚二
赤身、拖羅、三文魚子、馬糞海膽等刺身壽司🍣,。

🔹吸物
~野鴨清湯