2017-09-28
「粥、足」粥底,可以聯想知足、滿足,富足,而今次這個粥底火鍋都令我有這些感覺!環境乾淨、舒適,每一張枱都放左一盆花作點綴,食都食得特別開心。唔同醬料任君選擇,好多火鍋店既醬汁都俾客人用到好污糟,而呢間有注重呢點,醬料器皿都算乾淨,值得欣賞!事不宜遲,直接開餐啦喂!很多人說阿爺粥底火鍋大件夾抵食,真係名不虛傳,我仲未加任食既份量已經放到成枱係,侍應姐姐貼心貼心溫馨提示我地,份量絕對唔少!有無得輸既海鮮拼盆、特製豬肉丸、玫瑰花豬頸肉、牛肉等⋯⋯見到都食指大動1. 大良炸脆奶脆而不油,外脆外軟,完全不覺油膩,食幾舊都仲有大把quota繼續食2. 特大響鈴卷見到這個心情超興奮,咩煩惱都唔記得哂,比手勁大,以為食完會好滯,但配粥底能完全中和油膩感同熱氣,正!3. 海鮮真係無得輸大中小蜆樣樣齊,粒粒皆新鮮!還有超多膏既蟹,膏甘香,肉質超鮮,晶瑩剔透好嫩滑!鮮蝦簡直好食到感動落淚,超爽彈~鮑魚一貫既水準,食哂呢盆海鮮,已經好滿足,好富足!果然阿爺粥底火鍋頂呱呱!4.玫瑰花豬頸肉、特色午餐肉豬肉丸這些就是創意!將傳統火鍋加少少心思,就完全吸引到客人的眼球,每一口都吃到心思同創意。最後,送上桂花椰汁糕為
1. 大良炸脆奶
2. 特大響鈴卷
3. 海鮮真係無得輸
4.玫瑰花豬頸肉、特色午餐肉豬肉丸
最後,送上桂花椰汁糕為這餐畫上圓滿的句號。