2019-04-17 192 瀏覽
上次食完Burger講起唔知加路連山道而家轉左有咩鋪頭,今日老公係銅鑼灣做野佢同事就推介話加老連山道有間食貴州粉既好正~老公同我講完我就睇下食評,望下都好似唔錯於是放工就過左去搵佢一齊食啦!呢間店叫碗碗香,果然一踏入鋪頭就聞到好香!入面裝修都好中式,睇緊menu果陣聽到店員同個客傾計,原來全間店都係貴州人,心諗佢地整既貴州粉應該好正宗!因為真係未食過研究緊menu既時候店員走過黎問我地食唔食辣,老公食得辣但我就只可以小辣既。店員就推介我地可以試一個唔辣既清湯牛肉粉,一個辣既全蛋素拌麵,話呢兩款都好多人點,望下d相都好似幾好味於是就叫呢兩樣啦!野飲就叫左苗鄉苦丁茶,店員話我地識揀丫!呢杯野解辣一流,仲對皮膚好好有助抗氧化!清湯牛肉粉好快清湯牛肉粉上檯,份量都幾好大,一黎到就聞到好香既牛肉味!落單既時候店員話可揀米粉或雞蛋麵,我就揀左米粉,原來呢度既米粉係比米線再粗d既樣子,好似烏冬咁~質感都係滑溜溜一啜就可以sir哂入口果款~牛肉係牛展黎切成兩款形狀,一款係薄薄既牛展,另一款係一粒粒既牛展粒。店員教我地食法係首先要飲一啖湯先,然後再食粉同牛肉~平時我食麵都唔敢飲湯,驚飲左有味精好口渴,但

清湯牛肉粉

好快清湯牛肉粉上檯,份量都幾好大,一黎到就聞到好香既牛肉味!落單既時候店員話可揀米粉或雞蛋麵,我就揀左米粉,原來呢度既米粉係比米線再粗d既樣子,好似烏冬咁~質感都係滑溜溜一啜就可以sir哂入口果款~牛肉係牛展黎切成兩款形狀,一款係薄薄既牛展,另一款係一粒粒既牛展粒。店員教我地食法係首先要飲一啖湯先,然後再食粉同牛肉~平時我食麵都唔敢飲湯,驚飲左有味精好口渴,但既然店員咁推介就試下啦。飲落確係唔錯既,好香既蒜味同有少少咸味,但又唔會死咸令人好口渴。店員話食到一半想食辣可加辣椒油或胡麻粉,呢個係正宗既貴州食法!我唔係好食辣咁就選擇唔落喇~但就算唔落呢d調味成碗粉都好夠味!筆一啖湯連埋牛肉同貴州粉一齊食,成個口腔充滿住濃厚既湯同牛肉既五香味,牛肉入味好咬口,D粉滑溜溜配埋湯汁一齊食好快成碗連湯都KO哂!

全蛋素拌麵

全蛋素拌麵係凍食既~可以揀辣度,因為我都想試下所以就叫左小辣,呢個麵個樣好繽紛,最底係紅紅既辣汁,混有D蔥粒,上面係全蛋麵仲有d酸菜、蘿蔔絲同芫茜。店員話呢個一定要撈勻食既!最初睇佢個樣以為會好辣,點知將D汁撈勻黎食,食落係有D酸酸地+麻辣既感覺,唔係死辣辣到成個咀都痛果D~呢個辣我接受到!仲覺得好惹味!上面既蘿蔔絲切得好幼好爽~麵質彈牙好掛汁~成個口感就似食緊辣既冷麵但惹味100倍~

苗鄉苦丁茶

食食下真係有D辣,就試下飲啖茶,睇飯友講呢杯茶好苦,但我又覺得OK喎,唔知係因為加多左冰定我吃得苦?我覺得個味係似有回甘既冰茶,果種回甘似飲人蔘烏龍隻回甘。係順喉解渴既~
苗鄉苦丁茶

今餐又係食得happy既~老公最開心係我開始食得辣可以陪佢試多d辣野啦~