2024-05-19 321 瀏覽
早兩日放假,終於可以嚟到銅鑼灣試呢間人氣餅店!一入到去啲麵包聞落真係好香呀!猶豫不決一輪之後,都係決定試咗佢招牌千層撻先!🤣本身諗住只係試佢嘅招牌拿破崙焦糖千層撻,但係見到佢新出嘅柚子千層撻又好似幾特別!所以結果兩個都買晒,哈哈哈!.雖然睇千層撻都大個,但拎上手先發現有成個手掌心咁大!✋🏻仲要佢比一般嘅葡撻厚!就咁睇覺得$18其實都唔算貴😯忍唔住食咗個柚子千層撻($24)先,底下有成吋厚嘅忌廉芝士,面層都有微微燒過嘅柚子醬。最驚柚子類嘅甜品,純粹喺面鋪一層好厚嘅柚子醬🙈呢個撻柚子味幾濃,但唔會食落好多醬既感覺👍🏻忌廉芝士微甜,甜度適中!不過自己一個食哂就有啲膩🤣結果拿破崙焦糖千層撻,唯有等到下午茶先食😂食嘅時候都好好味,咬開上面係成吋厚嘅蛋漿,下面都見到有一層厚嘅焦糖醬~甜度都係啱啱好,食落有啲似焦糖燉蛋嘅感覺😆美中不足嘅係佢嘅千層酥皮冇我想像中咁鬆脆🫢.總結:Hashtag B既撻如果以甜品撻嚟講係抵食嘅,但如果以千層撻既標準,可能凍食時撻皮相對偏硬身🤔我買既時候因為唔係出爐時間,店員已經將撻入好哂紙袋,所以直接食都係偏硬。
早兩日放假,終於可以嚟到銅鑼灣試呢間人氣餅店!
一入到去啲麵包聞落真係好香呀!
猶豫不決一輪之後,都係決定試咗佢招牌千層撻先!🤣

本身諗住只係試佢嘅招牌拿破崙焦糖千層撻,
但係見到佢新出嘅柚子千層撻又好似幾特別!
所以結果兩個都買晒,哈哈哈!
雖然睇千層撻都大個,但拎上手先發現有成個手掌心咁大!✋🏻
仲要佢比一般嘅葡撻厚!
就咁睇覺得$18其實都唔算貴😯

柚子千層撻

最驚柚子類嘅甜品,純粹喺面鋪一層好厚嘅柚子醬🙈
呢個撻柚子味幾濃,但唔會食落好多醬既感覺👍🏻
忌廉芝士微甜,甜度適中!
不過自己一個食哂就有啲膩🤣

拿破崙焦糖千層撻

結果拿破崙焦糖千層撻,唯有等到下午茶先食😂
甜度都係啱啱好,食落有啲似焦糖燉蛋嘅感覺😆
美中不足嘅係佢嘅千層酥皮冇我想像中咁鬆脆🫢
2024-05-16
5 分鐘 (外賣自取)
下午茶
拿破崙焦糖千層撻