2023-05-16
自之前疫情,可以wfh嘅時候都想搵吓附近有冇好選擇✔️東區shopping mall西餐選擇一定多,但性價比真係一般般,以每次去Amino都充滿驚喜,由前菜沙律餐湯都食到佢哋用心製作,絕對係東區嘅hidden gem 💎舒靜環境食到高質嘅西餐,柴灣呢度都搵到📌啱啱轉新menu時食咗兩次,所以試勻佢哋五款主菜嘅其中四款🙌🏼當日好好彩食到限定小食 - 紅菜頭蘋果白酒汁啫喱;爽口鮮甜紅菜頭配上白酒整成啫喱,酸酸甜甜非常開胃✨鮮橙番石榴沙律每次食到嘅沙律都唔同口味,不論新鮮蔬菜配清甜水果/醋汁,一樣開胃清新😋黑松露蘑菇湯/法式洋蔥湯餐湯均配上一塊蒜蓉包,不要小看呢一小塊包,每次都係外脆內軟熟有口感黑松露蘑菇湯:極濃郁松露及蘑菇香味,口感豐厚柔滑🤤法式洋蔥湯:大師級水準⭐️每啖湯都係一絲絲洋蔥,食落鮮香清甜,平日對洋蔥一般嘅我都覺得好好食💯Slow cooked Australian flap meat $188選用脂肪比較少澳洲牛腰肉,建議四成熟就可以👌🏼肉質鮮嫩煮得啱啱好,配上法式肉汁,perfect match🫶🏼配上秘製貢菜,幾特別口感食落脆卜卜Grilled North Sea Barra
鮮橙番石榴沙律
黑松露蘑菇湯/法式洋蔥湯
黑松露蘑菇湯:極濃郁松露及蘑菇香味,口感豐厚柔滑🤤
Grilled North Sea Barramundi $148
每次我都鍾意叫魚,更加食到其功架,魚皮位置煎得乾身脆口,魚肉依然保持肉嫩多汁 💦汁同底部扁豆索盡精華,正👍🏻
Honey soy pork belly $158
必點嘅多層豬腩肉層次口感豐富,肉質細滑且入口即溶🤤🤤配上🍯蜜糖醬汁好惹味,伴菜嘅大根亦係highlight ,清甜多汁,清一清味蕾,減低肥膩感
French confit duck leg $178
私心推介⭐️⭐️傳統法國菜的經典之一,鴨腿超酥軟,用叉子輕輕一撥就撕開,鴨皮非常香脆脆一點,食到一半時,再加入藍莓醬,令味道更富層次,食落亦唔會咁單調🫐🫐
唔好錯過嘅仲有佢哋嘅甜品🍮🍰每日都有唔同
柚子檸檬撻:本來就係lemon tart fans🙌🏻加入柚子更清新,酸酸地解膩作為甜品,覺得好滿足💯
咖啡朱古力蛋糕:香濃嘅咖啡朱古力味,咖啡香亦唔太甜,好食到停唔到口
芝麻蛋糕
一層一層造成漸變色,睇到都覺得好靚好吸引😍餅底用黑芝麻焗成,撲鼻芝麻味極香濃又脆口,芝麻蛋糕入口滑溜,味道好亦感受到佢哋心機製作👏🏼
最後真係好鍾意佢哋嘅侍應每次都細心講解lunch set有啲咩食同點整,每個月都會轉換menu,保持食客新鮮感呀😋