因為懶,所以一向唔喜歡寫食評,但係呢間小店已經食左9年,依然係清酒同食物上不斷俾到驚喜我,決定認真寫一寫,分享一下唔係打手嘅comment。是晚餐單有少少特別,因為係特意安排嘅sake pairing dinner,所以菜單係平時桻之燒無售賣嘅,係專門為配酒而設計嘅新菜式。今次係第二次參加佢地嘅sake pairing,食得出兩位大廚經過上次經驗,有好認真咁聽我地嘅意見,又再在食物上大大改進。酒釀蕃茄+鰹魚魔芋浸漬+瑩光魷魚醬油漬蕃茄用月桂冠上撰再加新鮮青橘酒,要浸兩日以上才入味,上邊放有紫蘇葉。作為第一道放入口嘅菜餚,好温柔咁同我條利打招呼😆第二道係我甚為喜歡的魔芋,入面有枝豆同昆布,今次份量終於少左,會無咁飽,非常細心嘅安排。瑩光魷魚食得出無至前或街外嘅咁咸,詢問老闆後原來的確係減咸版,好彩我都食得出😅證明我都唔係亂咁食。係我好喜歡嘅瑩光魷魚版本。活蟶子/柚子一口蠔蟶子係晚飯前幾小時前先新鮮到貨,煮到剛剛熟後再過冰,完美地保留左蟶子嘅鮮味及彈滑口感,蟶子裙邊下放了醋青瓜條,令蟶子輕輕帶微酸,非常清爽。另外嘅蟶子肉更厲害,開頭以為係普通柚子牆,原來係用泰式酸橋頭入饌,自家研發嘅醬汁,

酒釀蕃茄/鰹魚魔芋淺漬/瑩光魷魚醬油漬

酒釀蕃茄+鰹魚魔芋浸漬+瑩光魷魚醬油漬

活蟶子/柚子一口生蠔

活蟶子/柚子一口蠔

蟶子係晚飯前幾小時前先新鮮到貨,煮到剛剛熟後再過冰,完美地保留左蟶子嘅鮮味及彈滑口感,蟶子裙邊下放了醋青瓜條,令蟶子輕輕帶微酸,非常清爽。另外嘅蟶子肉更厲害,開頭以為係普通柚子牆,原來係用泰式酸橋頭入饌,自家研發嘅醬汁,出奇地夾,亦無橋頭嗆喉嘅感覺。整個酸味好有層次。一口生蠔一向係我至愛,平時係桻之燒一般係配以初代大廚阿賢自制salsa醬,而是晚係配以柚子醬,柚子清新得黎又唔會蓋過蠔嘅鮮味 perfecto🤤呢道菜配以九平次彼之地品飲亦非常適合。九平次嘅釀酒師曾經遠赴法國學習白酒釀制技術,回國後加入去清酒釀製,出黎嘅sake入口有豐富礦物氣感,中段會有白酒嘅果香,非常清爽。一直係我甚喜歡的一鉻柄。

清酒醉鮑魚/清酒北寄貝

清酒醉鮮魚/活北寄貝

清酒醉鮑魚,採用本地新鮮鮑魚,利用獺祭三割九分浸製,奢華嘅組合。本來係食貴妃蚌,但老闆話無新鮮貴妃蚌,所以改用北寄貝。將獺祭三割九分淋上北寄貝黎食。酒香加上貝汁嘅鮮味,係無語侖比。老闆話早排睇過一本書,訪問獺祭嘅釀造師到底咩食物同獺祭最夾,而答案就係貴妃蚌。的確上次配搭貴妃蚌係會比較鮮甜,但北寄貝豐的口感亦唔失禮。

有機原木育九洲椎茸鏗魚湯

九洲有機原木育椎茸鰹魚湯

其實食到呢道已經有d tipsy,呢個時候飲返碗湯令我又滿血復活。昆布鏗魚高湯再加上大量椎茸,一打開蓋旁邊朋友已經轉過頭黎碌大隻眼同我講:好香喎🤣佢個表情令我非常深印象

蟹膏珍寶帶子燒

用松葉蟹膏煮成嘅醬汁非常濃郁,帶子煎至7分熟,外脆內嫰。最欣賞嘅係大廚好細心放左兩粒枝豆,將枝豆放上帶子一齊食,整個口感會好完滿。雖然老闆話今晚係食日本鄉土菜,但望住奢華嘅食材,再加上呢個法式擺盤,根本係6星酒店級數,點鄉土呀🤣

南蠻鯛魚柳

南蠻鯛魚柳配飛露喜特別純米酒

其實夾硬要係雞蛋入面挑骨頭的話,呢道菜相比其他唔算搶眼。不過正所謂小隱隱於野,大隱隱於市。呢道菜嘅精髓正正隱於酒中。飛露喜係一枝連續19年榮獲特別純米酒類別冠軍嘅清酒,特色係比較重旨味同擁有濃郁清酒氣息。先食一啖酸酸甜甜嘅魚柳,再飲一口飛露喜,兩者起到互圓互補嘅化學作用,個種味覺嘅和諧,完全係sake pairing 嘅重中之重,我認為呢道菜係是晚最成功嘅配對。

菊姬

係桻之燒另一靈魂人物阿歡大廚嘅自創得意菜式。牛舌總共經過三次烹調,需要極多功夫及時間。赤麵豉醇厚嘅咸辣味完全滲入牛舌之中,牛舌經長時間烹煮,入口即化,上枱前再輕輕燒焦牛舌表面增加焦香味。感覺好似食緊綿花糖咁。牛油加麵豉嘅香味會好長時間停留係口腔。旁邊朋友知我係第二次食呢道菜,所以不停偷我個份食😅無他嘅,美食總需要與人分享。呢道菜配以重旨味嘅菊姬清酒亦係十分合適。菊姬作為我最近嘅至愛,味道自然係無懈可擊,酒樽上再題上王維嘅詩《送元二使安西》令成件事多左一番詩情畫意。令到呢道菜昇華成一件藝術品。

36小時低温成白鱔/傳統粥品

36小時低温熟成白鱔+傳統粥品

菜名已經說明左呢度菜係幾咁需要時間煮😆可惜呢件36小時嘅白鱔只係停留左係我枱上3.6秒就被消滅左。最後食返一碗白粥清清味蕾,完美。單睇相已經見到碗粥係幾咁棉滑。

栗米布甸日本白栗米

是晚甜品,對於一向唔喜歡栗米又唔喜歡甜食嘅我黎講。諗住呢道應該都無咩好講。對唔住,係我又膚淺左。日本白栗米,非常清甜亦很有水份,其實係水果一樣。栗米布甸非常綿密幼滑,沾上caramel 係好好食。最令我欣賞嘅係個幾粒炮谷,成個甜品都係用栗米,但就巧妙地灌穿左3種口感。爽脆多汁嘅白玉米,棉滑嘅布甸,有咬口嘅炮谷。dessert wine係少見嘅貴釀酒,貴釀酒都係清酒一種,但由於生產耗時成本又高,所只佔每年日本清酒產量不足1%。主要釀酒過程中把水呢種原料換成清酒,亦即等於清酒的二次釀造,所以甜度非常高。無諗過清酒都可以做dessert wine,簡直大開眼界。

利申本人係桻之燒長期顧客,欣賞佢地呢10年黎一直用心做食物,而且不斷勇於嘗試及創新,一路都帶俾我無數驚喜,很感恩在漫長嘅清酒世界探索旅程嘅中有桻之燒一路作伴。咁多年黎,佢地係食物上不斷傳承不斷改進,呢種精神好值得敬佩。老闆經常講桻之燒嘅宗旨,就係為酒配人,為人配酒。浪漫。有機會係桻之燒遇上,不妨我地都飲一杯。
2022-05-21
酒釀蕃茄/鰹魚魔芋淺漬/瑩光魷魚醬油漬