2017-03-22
平日都好少食到黎大坑,週四男朋友收早,我地就黎左呢間餐廳食晚飯。小店位置唔多,非假日都幾乎客滿,睇黎有番咁上下水準 (?) 店內裝潢簡單,空間感唔算強,位置間會有少少逼,空音樂頗大聲。主要供應6款主食,定價$118-$248,包咖啡或茶,價位中上。此外,仲有兩款小食,甜品款式較多,有窩夫、梳乎厘、奶凍、芭菲等。我地點左兩份主食、一份甜品,完成一餐滿足嘅晚餐。珍寶龍蝦仔牛角酥配薯條 $138聽講呢份幾受歡迎,經常售罄,我地都算好彩~龍蝦肉用蛋黃醬撈好,配以牛角酥、薯條。了解到要用刀叉食或許有啲不便,不妨豪邁啲,用手成個拎起黎食,更有滿足感龍蝦肉都幾新鮮、彈牙,不過略嫌醬汁太突出,稍稍蓋過龍蝦肉本身嘅味道。牛角酥相當酥脆,薯條炸得剛好,灑上少少鹽,不錯吃,可惜唔係現炸。法式油浸鴨腿配窩夫班尼迪克蛋 $168參考番之前嘅食評,呢款都係熱門之選香港唔係好多地方有得食鹹食窩夫,我地月頭去過澳門食左間相當唔錯嘅,對呢份都有少許期待。鴨腿肉份量好多,食落唔算滑,食落有少少似牛腩 (?) 幸好唔會油淋,班尼迪克蛋流心度不俗窩夫唔係脆口,反而係淋pat pat,各有所好,個人而言比較喜歡帶少少口感嘅窩夫
小店位置唔多,非假日都幾乎客滿,睇黎有番咁上下水準 (?) 店內裝潢簡單,空間感唔算強,位置間會有少少逼,空音樂頗大聲。 主要供應6款主食,定價$118-$248,包咖啡或茶,價位中上。
我地點左兩份主食、一份甜品,完成一餐滿足嘅晚餐。
珍寶龍蝦仔牛角酥配薯條 $138
聽講呢份幾受歡迎,經常售罄,我地都算好彩~
龍蝦肉用蛋黃醬撈好,配以牛角酥、薯條。
窩夫唔係脆口,反而係淋pat pat,各有所好,個人而言比較喜歡帶少少口感嘅窩夫。
呢款係新產品,另有香草、黑芝麻口味嘅梳乎厘。
賣相幾靚仔,擺盤精緻不過店員提醒梳乎厘要快食,否則會塌下,所以我都係快手影左兩張相就開吃!
一上枱已經薑味撲鼻,梳乎厘發得夠起,非常挺身。而且面層焗至微脆,但唔燶,時間掌控一流。
喜好薑汁味更濃嘅客可以加上師傅特製醬汁(薑汁加雲呢拿),味道更突出!
梳乎厘食落口感鬆軟,入口溶化,空氣感唔算好重,相當好食
配撘什莓雪糕,酸酸地,幾refresh,又可以解決梳乎厘留低嘅甜味,不錯嘅配搭。
茶包野,冇乜特別。
飲落以朱古力味較強,咖啡味相對較弱。面層灑上朱古力粉更加強化,唔太差。
餐牌: