一對為食嘅母女最鐘意就係一有時間就周圍去覓食cafe?試!台灣嘢?食!酒店afternoon tea?GO!甜品?放心 仲有第二個胃去食!呢日去到新蒲崗嘅窩子 雖然話新蒲崗無地鐵 好似有啲隔涉 不過原來係鑽石山地鐵站有小巴過嚟 所以都幾方便舖頭位置唔難搵 係小巴站後一條街 落車行5分鐘就到 星期六都幾多人嚟食 所以都要等吓位 15分鐘左右 都可以接受呀嚟到 決定同媽媽share一個鹹點一個甜點 所以就先叫咗個蛋沙律窩夫三文治蛋沙律窩夫三文治 叫果陣媽媽其實都幾擔心窩夫同蛋沙律唔夾不過一試就即刻冇晒呢個顧慮啦窩夫上枱個陣暖笠笠 配上凍凍地嘅蛋沙律 異常地夾窩夫仲要唔係一味硬掘掘 鬆化得嚟又有蛋香 真係正呀(如果蛋沙律再多啲 就perfect池啦!)去到甜品時間我一直相信要試到一個甜品係龍定鳳 一定要試原味!所以一場嚟到 不得不試就梗係佢個 原味梳乎厘Pancake原味梳乎厘Pancake一上枱見到佢都幾fluffy 就估應該唔會差得去邊話晒食梳乎厘Pancake就係貪佢好似食空氣個個口感呀嘛一入口果然不出我所料 濕潤得嚟不失空氣感 又夠柔軟蛋香十足 搽牛油/cream/maple syr
一對為食嘅母女最鐘意就係一有時間就周圍去覓食

cafe?試!
台灣嘢?食!
酒店afternoon tea?GO!
甜品?放心 仲有第二個胃去食!

呢日去到新蒲崗嘅窩子

舖頭位置唔難搵 係小巴站後一條街 落車行5分鐘就到

嚟到 決定同媽媽share一個鹹點一個甜點
所以就先叫咗個蛋沙律窩夫三文治

叫果陣媽媽其實都幾擔心窩夫同蛋沙律唔夾
不過一試就即刻冇晒呢個顧慮啦
窩夫上枱個陣暖笠笠 配上凍凍地嘅蛋沙律 異常地夾

窩夫仲要唔係一味硬掘掘 鬆化得嚟又有蛋香 真係正呀

(如果蛋沙律再多啲 就perfect池啦!

去到甜品時間
我一直相信要試到一個甜品係龍定鳳 一定要試原味!
所以一場嚟到 不得不試就梗係佢個 原味梳乎厘Pancake

一上枱見到佢都幾fluffy 就估應該唔會差得去邊
話晒食梳乎厘Pancake就係貪佢好似食空氣個個口感呀嘛

一入口果然不出我所料 濕潤得嚟不失空氣感 又夠柔軟
蛋香十足 搽牛油/cream/maple syrup都好夾 唔會話食太多會覺得太滯/heavy

連唔係特別嚐甜嘅媽媽都話可以再encore

媽媽講到咁 做女嘅下次一定要同佢再嚟啦

2017-12-09
15 分鐘 (堂食)