2023-10-11 218 瀏覽
半年前同朋友食過天天海南雞飯的海南雞同椰奶炸龜苓膏,時不時唸起都勁懷念,於是約左朋友一起再去食。園方這家店裝潢很漂亮,座位寬敞,服務熱情,卑人覺得很舒服。好好彩點到最後一份海南雞,可想而知海南雞真是好受歡迎。當然少不了心心念念的椰奶炸龜苓膏。還有冬陰功湯同牛腩煲。海南雞中份已經夠噻兩個人食。雞皮雞肉好滑,斬件避開左雞骨,大小合適,可以食得很淑女😌配醬是經典的辣椒醬、蠔油和薑蓉,私心最鍾意辣椒醬加少少薑蓉,可以更加突出雞肉的雞味。雞皮冇咩肥油,很少食雞皮的我都鐘意食👍鮮大蝦🍤東蔭功湯入面兩條大蝦,仲有一件扇貝。湯的味道是濃郁的蕃茄味,好多菇,冇普通冬蔭功的較重的香茅味,酸酸甜甜,勁開胃🤤老街坊牛筋牛腩好香,同埋都好大份,牛筋燉得好軟,入口即化,牛腩燉得好入味,咬開見到絲絲牛肉,滿足~最最壓軸的是每次食完就會掛念的椰奶炸龜苓膏。龜苓膏外皮炸得鬆鬆脆脆,蘸啲椰奶,再係碎椰片碌一圈,一咬開,又有龜苓膏的甘苦味,又有椰奶的香甜味,配搭得非常好👍一口氣食左大半盤,可想而知冇幾耐又會開始掛住它🤣

天天海南雞

鮮大蝦冬蔭功