2020-06-08
剛好有一天路經尖沙咀, 看看厚福街有D咩好食啦. 正好我想食沾麵, 又見到呢間元祖沾麵專門店就急不及待入去試. 我那天去大概差不多六時,所以鋪裡面還有很多位置. 我就點了一個極上芝士海膽沾麵 +加大(好似系$30 多100G 拉麵). 黎到會一個碗拉麵上面有一塊紫菜+ 筍+ 蔥+2塊叉燒 ; 另一個石鍋滾熱辣的芝士沾麵湯+ 多一板的海膽.1)個沾麵湯好香芝士味而又唔會好漏, 裡面仲有D豬肉,但味道麻麻,應該系用黎煮個湯的。 我將拉麵放去芝士湯到再將麵放上匙加海膽一齊食,好好味。 個海膽都好新鮮2)佢同時都有附上點海膽的汁+WASABI 你可以就甘點黎食/ 用紫菜包住海膽食都得3)佢地的叉燒都唔錯, 肥瘦適中最後, 建議女生可以點正常麵量就可以(180G), 我當時好肚餓又怕唔夠食,所以好快點時叫左加大,最後係食唔哂,太飽真係好多麵. 😂😂而且佢地餐牌上有注明如果沒有點飲品,會加收綠茶費用$5一位. 同時店裡都好貼心, 每個位都有口罩收納袋+ 紙巾+濕紙巾.
3)佢地的叉燒都唔錯, 肥瘦適中
同時店裡都好貼心, 每個位都有口罩收納袋+ 紙巾+濕紙巾.