2024-04-12 1210 瀏覽
一向鍾意食米線🍜又鍾意食椒香麻辣嘅我 之前見到social media咁多介紹 就bookmark咗「藤椒知味」 諗住睇吓邊日去開觀塘牛頭角果邊就順便去食!今日終於有機會 但換嚟嘅只有失望🤢大約一點去到餐廳 因為係食飯時間所以都滿座 但店員見我一個人都好盡力幫我搵位!我好快就揀咗想食嘅自選雙拼米線 因為藤椒慕名而來嘅我 當然係揀咗知味藤椒湯底配藤椒雞扒同埋藤椒牛肉 跟餐飲品就揀咗熱芋泥茉莉厚乳 最後仲加咗個紅糖糍粑🥰一開始上菜嘅時候覺得份量好多 好足料嘅感覺 但食落就知中伏😢 首先知味藤椒湯底只有好淡好淡嘅藤椒味 對於重口味嘅我嚟講係接近無味 唯一可取嘅係枱面上擺咗藤椒醬同花椒油 加咗大量之後終於放得入口😢 藤椒雞扒嫩滑多汁 但又係完全無藤椒味 同一般雞扒一樣😢 而藤椒牛肉同樣係完全無藤椒味 仲要好韌好多筋😢 而熱芋泥茉莉厚乳淡而無味 感覺上係奶粉溝咗好多好多水 飲落好似芋頭水😢 最後紅糖糍粑唔夠脆又唔夠煙韌 就好似普通煎年糕😢 一向珍惜食物嘅我都唔想嘥quota 最後食淨一半就埋單走人😢😢
今日終於有機會 但換嚟嘅只有失望🤢

2024-04-10