2023-01-11
農曆新年就到喇!又係時候同屋企人食團年飯,今年我就揀咗去尖沙咀食上海菜,做節緊係吾可以馬馬虎虎,所以我就點咗個極尚盛宴四人餐,實行食豪啲。極尚盛宴四人餐雲吞雞燉湯雞湯呈奶白色,味道濃郁,雞肉夠嫩滑,一人一盅,原汁原味。精選滬式涼菜拼盤拼盤有五款經典滬式前菜,有鎮江肴肉、皮蛋豆腐、蒜蓉拍黃瓜、四喜烤麩鹹同花雕醉雞,有齊曬我鍾意食嘅前菜,真係好開心!花雕醉雞一口咬落去已經好香酒味。鎮江肴肉晶瑩通透,口感又香又滑,吃時蘸少許鎮江醋,豐富味道又可平衡油膩感,酸酸甜甜好開胃。四喜烤麩鹹中帶甜,配料有香菇、雲耳、花生等等,口感豐富。皮蛋豆腐面層鋪滿肉鬆同皮蛋,下面係一片片嘅滑豆腐。蒜蓉拍黃瓜蒜味香濃,口感爽脆清新。招牌蟹粉小籠包蟹粉小籠包即叫即蒸,味道鮮美,皮薄餡靚,一口咬開湯汁就流曬出黎。鴛鴦河蝦仁(清炒/ 黃金)蝦仁一半係清炒,一半係黃金,清炒炒得好剔透,入口肉質彈牙,而黄金就好香鹹蛋味,鹹蛋黄口感幼滑,真係好邪惡,清炒同黃金都各有特色。紅燒帶骨元蹄豬皮軟滑而富彈性,口感肥而不膩, 豬肉肉質鬆軟,店員仲會俾埋刀叉,可以慢慢享用。蟹粉炒年糕上海年糕口感煙韌,蟹粉鮮味極之濃郁,令人不禁一口接一口。
極尚盛宴四人餐
雲吞雞燉湯
雞湯呈奶白色,味道濃郁,雞肉夠嫩滑,一人一盅,原汁原味。
精選滬式涼菜拼盤
招牌蟹粉小籠包
鴛鴦河蝦仁(清炒/ 黃金)
紅燒帶骨元蹄
蟹粉炒年糕
上海年糕口感煙韌,蟹粉鮮味極之濃郁,令人不禁一口接一口。
金瑤燴菜苗
菜係用咗菠菜,上面鋪滿瑤柱絲,用料豪不吝嗇。
老壇酸菜魚
魚片又嫰又滑,份量十足,湯頭辣度剛好,薯粉入口彈牙,索晒湯汁嘅味道,越食越開胃。
薑茶湯丸
薑味濃郁,芝麻湯圓流心又香又滑。
高力豆沙球
高力豆沙球即叫既炸,口感綿密,甜度適中。