2018-09-05 166 瀏覽
開心星期五係應該放任一下食豪d,獎勵自己🤭朋友推介呢間位於中環既瀧,話呢到既tempura十分味美,而且環境好好。 果然無推介錯,餐廳環境感覺好private,唔太大唔會好多人,食物質素高,食材新鮮👍🏻👍🏻紅衫魚天婦羅配海膽汁海膽汁用新鮮海膽打成汁淋上新鮮炸起既紅衫魚天婦羅,舌尖的享受🤤 紅衫魚魚味偏淡但炸得好好食海膽汁十分鮮甜👍🏻👍🏻👍🏻秋刀魚天婦羅主廚話得佢會將秋刀魚做成tempura,第二度食唔到🤭 加入左紫蘇葉同梅醬,將秋刀魚卷起再炸到三成熟,味道出奇地夾同好食,梅醬酸酸地更能帶出秋刀魚鮮味🉐🉐🉐全部天婦羅都係師傅即製即炸,所以十分新鮮!蝦天婦羅🍤粉漿好薄,蝦唔大隻但尚算鮮甜,沾上少少鹽已經好出色蝦頭沾上咖哩鹽,味道比蝦身味道更鮮更濃😍蠔天婦羅用左青椒承住生蠔再炸,青椒可以兜番住蠔汁,更原汁原味唔需要沾任何調味料已經好鮮味蠔唔係炸至全熟,口感好好松葉蟹、海膽、蟹膏🦀海膽好鮮甜蟹膏好鮮甜松葉蟹好鮮甜撈埋黎食更鮮甜😍🤤北海道白玉粟米 - 生食粟米,好新鮮好甜☺️ 鴨胸 - 帶酒味,肉味濃郁花螺 - 爽口彈牙,味道偏淡Main course - 熊本牛肉🥩左邊三片係牛肩肉,用慢煮方式
開心星期五係應該放任一下食豪d,獎勵自己🤭

紅衫魚魚味偏淡但炸得好好食
海膽汁十分鮮甜👍🏻👍🏻👍🏻

秋刀魚天婦羅

全部天婦羅都係師傅即製即炸,所以十分新鮮!

蝦天婦羅🍤
粉漿好薄,蝦唔大隻但尚算鮮甜,沾上少少鹽已經好出色
蝦頭沾上咖哩鹽,味道比蝦身味道更鮮更濃😍
蝦天婦羅

蠔天婦羅
用左青椒承住生蠔再炸,青椒可以兜番住蠔汁,更原汁原味
唔需要沾任何調味料已經好鮮味
蠔唔係炸至全熟,口感好好
蠔天婦羅

松葉蟹、海膽、蟹膏🦀
海膽好鮮甜
蟹膏好鮮甜
松葉蟹好鮮甜
撈埋黎食更鮮甜😍🤤
松葉蟹、海膽、蟹膏

北海道白玉粟米 - 生食粟米,好新鮮好甜☺️
鴨胸 - 帶酒味,肉味濃郁
花螺 - 爽口彈牙,味道偏淡

Main course - 熊本牛肉🥩
左邊三片係牛肩肉,用慢煮方式烹調,加上蜜糖,味道清新,肉質極嫩
右邊大舊d既係西涼,用碳燒方式煮至三、四成熟,牛既油脂味同肉味好重
🉐🉐🉐🉐🉐
熊本牛

蕎麥麵🍜
蕎麥麵黎自日本🇯🇵
口感十分爽口彈牙😍
簡單加上蘿蔔蓉、葱、脆脆,味道已經好好
蕎麥麵汁清新唔膩,已經好飽都忍唔住食多兩啖
蕎麥麵

炸蕃薯 🍠
蕃薯炸左一個鐘連皮都食得😳 蕃薯好甜☺️
先沾上旁邊既白蘭地,再沾少少糖
入口帶少少苦澀,食落帶甜,苦盡甜來既感覺👍🏻🉐
炸蕃薯

蜜瓜 + 梨 🍈🍐
連生果都十分上等
蜜瓜原個切開
甜到好似浸左糖水咁🤤🤤🤤

只有三個餐比大家選擇,全部食品均由主廚發板,上到去只要講有咩唔食就可以
主廚發板多一份神秘感,食物逐件遂件上,會好期待下一道菜☺️
Tempura尤其出色🉐🉐🉐🉐
所有食材都經細心處理並十分精緻