2012-06-04
10:30am, 我媽叫左我起身出大埔墟食早餐。我就去左兒時最常食的魚蛋腸粉店﹣郭仔記。講真,呢間野我真係“睇住佢大”,我小學既時候返學經過都會買早餐食。由以前一間好兜踎既小食店,變到宜家有卡位坐既餐廳。仍然不變既係佢門口那個“車仔擋”。我今次返黎香港(小妹去左外國讀書)一個星期食左3次都係呢間野。我黎食,唔係因為食佢既野。係食我對佢既感情,懷緬一下兒時既時光。老實講,佢既野唔算好好食,唔算好衛生,(佢D伙記係廚房冇戴口罩,對着食物打過噴嚏==)但勝在佢D超級辣既魚蛋,令我諗返以前小學既味道。今次促成我第一次寫食評比佢,係有令我好火大既原因:是咁的,我叫左4條腸粉,5粉辣魚蛋,一杯豆䊢。食哂D腸粉、魚蛋之後,我開始飲豆䊢。眼見杯豆䊢面層有一粒粒結成白色既野,我不以為然食左一啖。發覺味道不對勁再飲左一啖試真D…點知都仲係覺得都味道勁怪…我同我媽講,我媽叫待應換過一杯,不過佢沒有換,仲係我面前針一啖出黎飲,以證佢D豆䊢冇問題,個待應仲大大聲話“冇呀,我飲都唔覺得有問題,係你有問題之嘛!” lol我心諗:你姐話我屈你姐~!?!當下我真係覺得好嬲,想同佢講清楚。我媽為左息事寧人,拿拿林比錢,勸
我就去左兒時最常食的魚蛋腸粉店﹣郭仔記。
但勝在佢D超級辣既魚蛋,令我諗返以前小學既味道。
今次促成我第一次寫食評比佢,係有令我好火大既原因:
是咁的,我叫左4條腸粉,5粉辣魚蛋,一杯豆䊢。
食哂D腸粉、魚蛋之後,我開始飲豆䊢。
眼見杯豆䊢面層有一粒粒結成白色既野,我不以為然食左一啖。
不過佢沒有換,仲係我面前針一啖出黎飲,以證佢D豆䊢冇問題,
我心諗:你姐話我屈你姐~!?!
當下我真係覺得好嬲,想同佢講清楚。
我媽為左息事寧人,拿拿林比錢,勸我走人。出左門口,我仲係覺得好嬲…
點解呢間野會咁,破壞哂我對佢既回憶!
以後都唔要再黎呢間野度食呀!!!!