2021-12-18
以沙爹牛肉麵馳名既慈雲山煲仔榮記開左係旺角,每次經過都係見到長長既人龍,今次終於的起心肝去排,等左45mins有多,終於入座😅以香港懷舊既概念作主題,先講佢門口頂上既竹棚都非常架勢,又大又搶眼,入面其實好少位,店內既牆上都放左「煲仔榮記」既戲棚招牌,另一邊牆就貼左「天下太平」既懷舊遊戲,睇得出裝修好花思沙爹龍蝦湯牛肉麵本身諗住沙爹都好重味,仲要揀其他味既湯底咁得意既,我就揀左龍蝦湯,黎到其實都唔係好聞到沙爹香,食落沙爹味都係欠奉,龍蝦湯底亦都係食唔出,反而就食到少少紅色一丁既味道,$78紅色一丁,極度失望招牌金蠔蝦乾煲仔飯煲仔飯製作需時,都要等一陣先有,金蠔味道都幾香,蝦乾咸咸香香,送飯一流,一向鍾意食飯焦既我,都覺得呢個煲仔飯既飯焦也未免太多了罷,白飯得好少,煮既時間拿捏得唔好,overcooked,真係咬到牙骹軟沙爹牛麵真係名過於實,最基本既沙爹味道都做得唔好,同價錢完全不相乎,好彩無嘥時間入慈雲山試,係旺角都唔值排咁耐
沙爹龍蝦湯牛肉麵
招牌金蠔蝦乾煲仔飯