2022-11-10
以前嚟九龍城淨係識食泰國菜,自從屯馬綫開通咗之後由銅鑼灣去九龍城只需要半個鐘!今次嚟到九龍城想食啲特別啲,嘅經過呢間蟹仙,見到佢門口有個套餐都好似幾抵食喎!$419有十樣海鮮仲有個粥底火鍋!於是入去試吓😋我想講呢個套餐啲海鮮每樣都好新鮮,完全係唔需要點豉油,果種鮮味係其他地方食唔到嫁,問過嗰度啲師傅,佢話因為老細以前係做海鮮直銷,所以可以用一個比較平嘅價錢呢去攞到一啲好新鮮嘅食材!呢度啲職員每個都好禮貌好友善,佢會逐樣海鮮同你蒸,蒸完又會解釋點樣去食先食得出佢嗰種鮮味,俾我感覺就好似食緊Omakase,第一款係生蠔🦪好新鮮食落口好肥美,充滿蠔嘅味道!推介!鮑魚都好爽口彈牙粒帆立貝超大粒!食落口煙韌嘅感覺,好新鮮好爽滑!師傅話因為佢哋啲海鮮每日都會起魚市場挑選過先會送過去店舖,所以呢每一個海鮮數量都唔多,售完即止,例如好似饅頭蟹咁樣,佢淨係秋天先會有得食,因為它係生活係好深嘅海底入面,淨係秋天呢啲時間呢佢先會浮番上水,所以個產量係好少好稀有,唔係成日食到!饅頭蟹佢個蟹膏會比大閘蟹再多啲,同埋呢食落口個蟹膏味係會再濃烈d,真係好正!平時食同size嘅大閘蟹都講緊要成$200港紙,而家只係四
鮑魚都好爽口彈牙
粒帆立貝超大粒!食落口煙韌嘅感覺,好新鮮好爽滑!
饅頭蟹佢個蟹膏會比大閘蟹再多啲,同埋呢食落口個蟹膏味係會再濃烈d,真係好正!平時食同size嘅大閘蟹都講緊要成$200港紙,而家只係四百幾蚊就有10樣海鮮仲有龍蝦又有蟹,呢個套餐真係抵食,性價比極高
龍蝦個蝦肉都好正!食得出係即劏即蒸嘅感覺!係好新鮮㗎!再配埋蝦頭嘅蝦膏汁真係好好味,雖然隻龍蝦唔算好大隻,但係勝在個肉質係非常之爽嫩,真心推介!
食到最後師傅就會加番啲蔥花同埋菜譜和胡椒粉一齊去煮個粥底火鍋,食落去真係啱啱好,剛剛蒸海鮮既精華融入哂個粥入面,好鮮甜💕
食埋個椰汁燕窩糖水就圓滿結束啦!係非常滿意嘅一餐!如果大家想起市區又食到好新鮮嘅海鮮,推介大家嚟試呢間蟹仙!