2021-07-29
由屯門人帶路 食圍村雞煲!雖然佢都未食過 但好似好出名!決定入去試試佢😆 早左一星期訂位 大熱天時唔想坐戶外 唯有早啲預約~順便order 膏蟹 脆肉鯇 鮮牛肉 墨魚滑! 有2個時段 1800 // 2000 而店舖位置都唔算太偏僻~ 天水圍站轉輕鐵 一個站就到 再行2 3分鐘! 雞煲有勁多材料 (海蝦 花甲 鮮牛肉 豬潤 甘蔗 雲耳 紅棗 馬碲)嗌左升級版 4-5人用~一開始就倒成支九江雙蒸酒用酒煮熟雞煲!途中個煲會有火焰升起 完全係打卡時間~海鮮(花甲 海蝦)就可以第一時間食先!唔會overcooked 仲要又彈牙又新鮮! 雞肉好嫩滑!鮮!用酒煮 味道仲濃郁!雞煲包埋嘅鮮牛肉 反而好食過我地額外再order牛肉~ 一啲都唔韌! 甘蔗覺得一定要試! 又甜又入味!墨魚滑都無得輸! 大大份 又彈牙唯一一樣最覺得可惜嘅係脆肉鯇有骨~ 不過好厚身 好新鮮!最後雖然好飽 但都堅持嗌咗一個飯!用火鍋湯底炒既飯!海鮮嘅精華都係晒到 不過水收得唔係好夠 炒出嚟比較濕~ 有啲似Risotto 🤣🤣4人食 人均消費接近4百蚊~ 感覺上好似偏貴 不過成個雞煲啲材料都好新鮮好豐富 所以都算抵食!
雞肉好嫩滑!鮮!用酒煮 味道仲濃郁!
甘蔗覺得一定要試! 又甜又入味!
墨魚滑都無得輸! 大大份 又彈牙
唯一一樣最覺得可惜嘅係脆肉鯇有骨~ 不過好厚身 好新鮮!
最後雖然好飽 但都堅持嗌咗一個飯!