2008-12-04 10 瀏覽
與朋友一年兩次的生日飯局,今次輪到我揀地方。意大利菜是本人至愛,又見到 Openrice 都有幾多唔錯既食評(雖然有超過十篇都係寫Openrice安排的「慢食意菜學堂」),於是本著一試無仿既心態,黎到呢間個名唔知點讀既餐廳。麵包 本應冇咩好講,但作為第一樣俾個客食到既野,應該係要做好D,First impression好緊要。塊麵包有熱有凍,有硬有軟,應該係reheat 既時候唔平均。三文魚扁意粉 三文魚肉切成正方體來煎,唔會散開一片片,可以成粒放入口,唔錯!牛肝菌汁鴨肉醬Risotto一向喜歡牛肝菌汁,因為味道夠香濃。鴨肉醬有點 “鞋口”,不是太配合Risotto。每個人對Risotto的軟硬度有不同的喜好,但我略嫌米身太細,可肥大一D,圓身多一D。慢煎極黑豬 店員介紹煮法是用慢煎,不落其他調味料,最多只會落鹽,食黑豬的原味。黑豬吸引了朋友們,但我實在有所保留。結果,煮出黎既,就是一塊豬扒。豬扒就是豬扒,無論點煮都係一塊豬扒。我亦都真係食唔到呢塊黑豬豬扒有咩咁特別,而且又唔係黑色。先前又話唔落其他調味料,結果咪又落左Rosemary…

麵包

三文魚扁意粉