2023-02-22 142 瀏覽
呢日去完慈山寺出返大埔市中心搵食。見到對面馬路有間鋪門面幾靚,望到係食滷水的😍 就過去睇吓啦~睇了睇menu 見咁多款式,價錢又唔貴就入去了😁 仲滿座添!呢度有全日套餐供應,亦可單點😌講到滷水點可以唔食滷水鵝呢~所以叫了一份招牌滷水獅頭鵝拼黃金滷肉,配上鵝油撈面,仲可加麻辣,好惹味~另外我點了慢煮滷牛筋拼牛肚😍 配碗手工雞湯麵,無得彈👍🏻 一場來到,點可以食咁少野就走呢🤭單點小食我哋叫咗滷豆腐和醋香小雲耳。滷豆腐$7有4片,叫多幾碟都唔過份!小雲耳的芫茜加醋,食咗好開胃,味蕾間仲有絲絲的辣,很讚☺️食咗咁多嘢,埋單都係$200有找!超抵食!!仲要D滷水好入味,無欺場😋一問之下,原來係夫妻檔,仲要係傳承上一手的店主婆婆,得到她的秘方,再用返之前的店名 — 榕基 繼續經營下去~ 可以見到香港現今已快消失的人情味🥹 大推大埔友們,或去開大埔的朋友去支持支持😇

另外我點了慢煮滷牛筋拼牛肚😍 配碗手工雞湯麵,無得彈👍🏻

一場來到,點可以食咁少野就走呢🤭
單點小食我哋叫咗滷豆腐和醋香小雲耳。
滷豆腐$7有4片,叫多幾碟都唔過份!
小雲耳的芫茜加醋,食咗好開胃,味蕾間仲有絲絲的辣,很讚☺️