2021-12-24
同FD提早慶祝聖誕,FD話屋企附近有家星馬菜好好食,我都好中意食星馬菜,咁試試啦。今日揀咗松露茶葉蛋,烤馬來蔥餅配咖喱,街頭串燒拼盤同馬拉盞通菜。在OP上睇中馬來燒雞飯,不過晚市不提供,唯有下次再試啦。嘢飲叫咗椰子斑斕冰,椰子味好香濃,不過就飲唔出斑斕味,OK。FD好鐘意食茶葉蛋,我就麻麻地,哩間茶葉蛋滷得啱啱好,不會過鹹,上面加咗啲黑松露同茶葉蛋啲味道都好match,好食。街頭串燒拼盤好快黎咗,哩間拼盤啲品種同其他鋪頭都幾唔同,有雞肉,大蝦同埋魷魚須,好啱鐘意食海鮮啲人。蝦和魷魚須都烤得好香口,外面醬汁又不會過鹹,食落好彈牙好鮮甜,超好味。雞肉串都烤得唔錯,雞肉好滑,蘸上配啲蝦醬,好味。哩間拼盤搭配啲醬汁喺蝦醬唔喺沙爹醬,都幾特別。烤馬來蔥餅配咖喱送上來仲熱笠笠,蔥餅喺千層餅,烤得好酥脆,點落咖喱汁一齊食,好滿足。咖喱汁同印度啲咖喱有少少唔同,椰漿味好重,同之前在新加坡食到啲咖喱味道差唔多,好食。馬拉盞通菜上咗黎都幾surprise,更大一份才42HKD,真係勁抵呀。通菜放咗超多馬拉盞黎炒,每一啖都好重馬拉盞味道,好味。哩間餐廳質素真喺唔錯,難怪FD強烈推薦,下次還要再encore。
椰子斑斕冰
松露茶葉蛋