2019-06-16
話說 去完黃大仙求神後 去觀塘行行商場 再食個靚晚餐 open rice 左諗住去駱駝大廈間好多好評泰菜食晚飯 點知去到 無訂座 不接受又諗吾到去邊 就醒起去 好耐以前觀塘出job 食過幾次 的呢間食多次 今次兩個人叫的東西不多 1. 豉椒炒花甲 hkd 100 豉椒味不夠濃 不夠香 完全食不到豉椒香味 花甲大小 偏少的 , 可以說 fail , 朋友話 價錢好似比出面貴左少少 2. 椒鹽九肚魚 hkd 85 新鮮整出來 九肚魚炸得好香脆 又灑左好多香蒜炸粒粒 好香口 配上 醬油或淮鹽 好好味 推薦一下 3 豉汁蒸白鱔 hkd 130 同豉椒花甲同一樣問題 豉汁味 完全吾香 又無蒜味 食起來 鹹鹹地 不好食 👎 發現呢地整豉汁味食物 今次質素不好 4 蠔仔泡飯 hkd 68 (細) 首先好足料 蠔仔好飽滿 大大粒的的 數量好多 滿口蠔仔 值得一讚 蠔仔又算新鮮的 泡飯湯都鮮甜 好香 但係....... 香鮮的原因係來自豬肉碎同好多肥豬油粒 一大碗泡飯上一層浮上面的肥豬油粒 有些切得幾大粒 如果對食豬油好抗拒的人來講 因為豬油粒好多 係香的 但不太喜歡 豬油粒
1. 豉椒炒花甲 hkd 100
2. 椒鹽九肚魚 hkd 85
3 豉汁蒸白鱔 hkd 130
4 蠔仔泡飯 hkd 68 (細)
如果對食豬油好抗拒的人來講 因為豬油粒好多 係香的 但不太喜歡 豬油粒少些 就好啦
再加埋汽水 兩人埋單 hkd 396 每人200
食完感覺 覺得有些貴左些 因為 大排檔 不是應該大件又抵咩
不過 我都推薦呢間野 因為 之前食過其他菜式 吾錯的 行開附近 一大班人 可以一試 好多款野