2022-07-22 77 瀏覽
《富山居》嚟到大元街市美食廣場嘅富山居居酒屋,未入門口就俾餐廳門外嘅一撮櫻花報佈置吸引,望真啲原來係一棵別緻嘅許願樹嚟架。入到餐廳就望到一大幅櫻花風景畫,非常搶眼。另外仲有唔少東瀛風格嘅佈置,非常有心思。店內卡位多,仲要係好舒服寬敞嘅梳化位,每枱之間都好闊落,餐廳出面仲有啲户外位, 秋涼嘅話同frd 嘆下啤酒都幾chill!🍭清酒煮大蜆($68)湯底加咗少少辣椒調味,辣辣地,幾特別。食哂成碟,一粒沙都冇,好難得呢!🍭雞軟骨串($28)🍭京蔥雞串($30)串燒一上枱就聞到好香,原來呢個價錢已經係包兩串,性價比高有驚喜!雞軟骨大大粒,京蔥雞串份量都唔細,京蔥燒得好香,仲食到一絲絲嘅質感! 🍭西京燒比目魚($128)係我同朋友今餐最鍾意嘅菜式, 西京燒汁醃得岩岩好。魚嘅肉質細嫩, 個人覺得係今晚嘅MVP!🍭網燒安格斯牛扒($128)牛扒燒得好juicy, 份量亦比想像中多, 差唔多有成十塊。牛排邊位有少少肥,雖然有啲邪惡,但真係難以抗拒,食到牛脂嘅味道。店員推介要點埋個特式芥末醬,味道偏向柔和唔會太濃,唔會嗆喉,唔錯。
《富山居》

🍭清酒煮大蜆($68)

🍭雞軟骨串($28)
🍭京蔥雞串($30)

🍭西京燒比目魚($128)

🍭網燒安格斯牛扒($128)