2021-04-27
成個月前Online訂枱,以為好爆,去到見到又好似另一回事喎⋯⋯ Anyway,嚟得文華東方,比得咁嘅錢,期望和底線當然會大大提高啦!四日前已經陸續每日都收到call同埋message做confirmation,佢哋咁緊張,唔通真係會好似刺激?不過由於比較忙,所以到當日先記得打電話去回覆reconfirm。準時去到,接待過程機械化,冇乜感覺,坐在窗門旁邊二人枱,望到海景,餐廳嘅裝修,係有花過心機,但係都係舊酒新瓶,冇乜新嘅創意,似以前嘅English men’s club/ gentlemen’s lounge,其實今次係特登嚟睇裝修,不過完全冇驚喜,見過晒,冇獨特之處⋯⋯服務員問我想唔想要杯嘢飲,諗住嗌杯Cocktail,問佢一啲問題,唔識答,跟住佢去咗搵幫手⋯⋯ 似乎佢哋要多啲培訓啦!後來見到以前喺Otto e Mezzo嘅一個好出名mixologist而家嚟到呢度做,佢就好熱情,仲介紹咗一啲好有特色嘅雞尾酒,開頭諗住嗌Queen’s Gimlet,佢推介Two Bishops,聞到好香嘅柚子,味道唔錯。呢度嘅水用咗Belu,freeflow每人$30,算合理,亦可以為地球作出貢獻
呢度嘅水用咗Belu,freeflow每人$30,算合理,亦可以為地球作出貢獻!
居酒屋來講佢嘅Menu選擇少,壽司魚生天婦羅爐端燒都係得幾款,個Menu字體好細,就算20/20視力都有點吃力,仲有好多用英文拼音嘅日文字,幾難睇得明究竟係啲咩嚟,不過幫我哋點菜嗰個服務員都幫我我哋逐一解答到。
點左兩個starter,一個Maki,兩個Robata,食完冇感覺,所有點嘅菜式其實原材料非常重要,但係食落去感受唔到突出之處,味道一般,Seaweed Salad好濕,dressing太多,豆腐嘅粉好厚,有啲食落去仲膠膠哋,Tuna Maki求其喺Donki買盒都好食過佢,幾條奀挑鬼命嘅燒蘆筍點完隻溫泉蛋,覺得有啲嘥,所以用匙羹食埋啲蛋汁😆,燒和牛,要medium rare,不過似medium多啲,仲幾dry,所有嘅熱食一啲都唔熱,食物簡單唔係問題,不過要知道越簡單就越難做,咁嘅食物質素,喺外邊都唔難搵⋯⋯
最後甜品係芝麻雪糕,雪糕唔凍,但係又唔溶,好creamy,好有芝麻味,個cone好脆,不過因為唔凍,所以唔覺得食緊雪糕⋯⋯
整體服務一般,好Standard,機械化,冇特別嘅感覺。
環境雖然冇乜新意,不過係舒服嘅,除咗張凳,坐得好唔舒服⋯⋯
食完成餐飯,味蕾冇感覺,個肚冇感覺,情緒依然平淡,不值,試過就算⋯⋯