2024-12-26 0 瀏覽
今日在尖沙咀行街,晚餐時間去咗厚福街搵食,遠遠就見到水門雞飯既大招牌,又令我想起泰國街頭食雞飯既風味,今晚就食佢啦🐔▪️水門雞飯 $ 54雞皮爽脆不油膩,雞肉嫩滑,完全就係泰國水門雞飯嘅風味,再配上雞油飯和泰式香辣豉油,美味▪️泰式船粉(牛丸,生牛肉) $ 50船河大碗又足料,牛肉湯味道好香濃,生牛肉份量非常多,而且生熟程度剛剛好,牛丸爽口又彈牙,再配上香滑嘅泰式河粉,夠晒正宗▪️豬肉串燒 3串 $ 42豬肉串燒至外焦肉質爽口,必定要沾上靈魂醬汁,香甜惹味的花生沙嗲醬,永遠都是串燒的最佳拍檔▪️炸雞皮 $ 20估唔到呢度有炸雞皮食,仲要又係勁大份,雞皮就如薯片般香脆,而且完全油膩,抵食又好食▪️泰式炒通菜 $ 54馬拉盞係泰國人經典嘅調味料,搭配炒得爽脆的通菜,蒜蓉辣椒比例剛好,香辣惹味▪️芒果冰 $ 20即點即打既芒果沙冰,口感濃厚,芒果味香甜濃郁,完全好似食緊芒果一樣

▪️水門雞飯 $ 54

▪️泰式船粉(牛丸,生牛肉) $ 50