2019-04-23 670 瀏覽
知道泰國的船皇黎左香港開分店之後,即刻約左同事一起去試下!船皇係泰國都幾出名,而且有好多分店。香港的的船皇分店裝修都挺雅致,而且座位都挺舒適。餐廳主要都係食船面為主,不過都有一些泰國的小食同飲品選擇。而船面都有4款的面可以選擇,包括:金邊粉,米粉,河粉同埋蛋皇面。船皇湯麵:船皇湯麵的配料十分豐富!包括:肥牛、牛腩、牛丸、雞絲、雞翼、豬肉、豬肉丸和豬潤,真係可以一次過試曬咁多款。首先湯底味道濃郁亦很正宗!相信熬製的時間都唔短。湯河粉和能吸收湯底味道。船麵配料各有千秋,其中我覺得做得最好的係牛腩!牛腩軟霖,而且重牛味加上有少少牛根。雞翼和雞絲湯麵:湯底和河粉的味道依舊濃郁並沒有什麽不一樣,但配料就是雞翼和雞絲。雞肉絲絲分明,加上雞翼滷得好入味,值得一讚。泰妹雞翼:小食都一樣整得唔錯,雞翼皮脆肉嫩,配埋泰式辣醬十分惹味。連飲品的用具都好有泰國特色。

船皇湯麵

雞翼和雞絲湯麵

泰妹雞翼

連飲品的用具都好有泰國特色。
船皇湯麵
雞翼和雞絲湯麵