2024-08-01 43 瀏覽
今日行完旺角去女人街啲頭食嘢,聽人講話呢間舖頭係泰國人主理,而且炒啲嘢幾有鑊氣,今日就試吓佢冬陰功清湯:湯中有蝦等海鮮,有別於一般嘅冬陰功湯,冬陰功清湯係冇放辣椒糕所以唔會咁辣,但係會偏酸多少少,口感豐富層次分明。😋皮蛋沙律:搭配新鮮蔬菜如洋蔥、青椒等,再加入泰式酸辣醬汁拌勻。清脆爽口,十分解膩。紅咖喱豬肉:香濃嘅咖喱汁,再與嫩滑多汁的豬肉燉煮。紅咖喱香辣濃郁,肉質入味,送飯一流😋香葉辣椒炒牛肉:有香葉、辣椒等泰式香料炒製。香葉帶有獨特的薄荷香氣,與牛肉的鮮美幾夾。辣椒則為這道菜增添了可口的辣度。泰式炒金邊粉:係屬於我去泰國舖頭嘅必點料理之一。泰式炒金邊粉會加入肉碎、蝦仁、蔬菜等,再以泰式醬料翻炒。粉條Q彈有勁,與各種食材完美融合,口感層次豐富,是泰國街頭小吃的代表。

冬陰功清湯:

皮蛋沙律: