2024-01-15
香港愈黎愈多專食川菜/湘菜既餐廳,平日經過西環喱一間老長沙湘菜館總係見到有唔少人等外賣~今日就黎喱到試下。餐廳位置方便,係水街當眼地方,場內地方唔大,一入去見到有好幾台內地人係到食緊~~相信都會幾正宗。今日試左三個菜式: 酸菜魚/農家小炒肉/清炒萵荀酸菜魚一上菜就畀個份量嚇親,真係面盆都冇咁大HAHA~~聞落湯底超香酸菜味,聞到都流口水。 飲左啖湯感覺唔會太油膩,鮮味足帶點辣。配料方面有芽菜﹑寬粉﹑酸菜等等,唔少得既就係重頭戲魚肉,魚片滑溜一D腥味都冇~~魚肉份量同其他餐廳比絕對有多冇少~大推喱個菜式!農家小炒肉農家小炒肉即係青辣椒炒肉。以前都係內地食過喱個菜式,印象中係幾好吃,但因為係炒五花肉所以好肥膩。今次餐廳將五花肉切得比較薄,油份逼哂出黎,食落好惹味又唔肥膩。清炒萵荀為左解辣我地叫左個清炒萵荀,不得不讚就係喱個萵荀炒得勁爽脆,火候控制得岩岩好~好好食,如果要叫菜類一定要試萵荀。總括黎講喱間餐廳既水準都超出左我既預期,而且份量大到不得了,可能下次要叫4個朋友黎先可以食到3個菜
今日試左三個菜式: 酸菜魚/農家小炒肉/清炒萵荀
酸菜魚