2024-03-22
天氣凍,又會好想食韓式燒烤呢日同朋友喺尖沙咀好隨意搵到呢間感覺好正宗,待應都係韓國人餐牌好簡單易明,大部份都圖文並茂有曬number,唔識韓文都容易點菜.坐低點完菜即刻就會送上滿枱既前菜個人認為食韓國菜,係一種體驗食泡菜芽菜前菜係其中重要既一環因為可以喺等食或者等燒既時候吃一口泡菜,喝一口燒酒無論朋友聚會或是公事會議都非常合適.薄切牛胸肉 $200/150g意想不到既大碟牛胸肉切得非常薄身,卷成條狀基本上放上爐上打開煎數秒已經食得牛味濃而油脂厚身唔駛加調味料已經好好味.生拌牛肉 $220生拌牛肉係我食韓國菜既至愛將生蛋,水梨,薑絲攪拌就食得水梨既清甜帶出牛肉既鮮味牛肉入口即溶夠高質.香煎蠔餅 $180喺海鮮煎餅同香煎蠔餅掙扎中最後揀了後者份量唔算多,有3大塊配上魚露加入辣椒同埋大大隻既珍珠蠔用熱煎pan上枱可更保溫但係得3塊真係唔係好夠喉.Cheeky Peach $55真露20度 $70飲品朋友點佐一杯桃味蘋果酒偷飲佐覺得似cider多D睇唔出都有4.6酒精成份而我自己就點佐真露都係合理既餐廳價錢.夜首爾尖沙咀寶勒巷13-15號寶力大廈地舖.#hkfood #hkfoodblogge
呢日同朋友喺尖沙咀好隨意搵到呢間
感覺好正宗,待應都係韓國人
餐牌好簡單易明,大部份都圖文並茂
有曬number,唔識韓文都容易點菜
坐低點完菜即刻就會送上滿枱既前菜
個人認為食韓國菜,係一種體驗
食泡菜芽菜前菜係其中重要既一環
因為可以喺等食或者等燒既時候
吃一口泡菜,喝一口燒酒
無論朋友聚會或是公事會議
都非常合適
薄切牛胸肉 $200/150g
意想不到既大碟
牛胸肉切得非常薄身,卷成條狀
基本上放上爐上打開煎數秒已經食得
牛味濃而油脂厚身
唔駛加調味料已經好好味
生拌牛肉 $220
生拌牛肉係我食韓國菜既至愛
將生蛋,水梨,薑絲攪拌就食得
水梨既清甜帶出牛肉既鮮味
而我自己就點佐真露
都係合理既餐廳價錢
夜首爾
尖沙咀寶勒巷13-15號寶力大廈地舖
#hkfood #hkfoodblogger #hkfoodie #hongkongfood #foodie
#foodporn #hkkoreafood #TST #tsimshatsui #tstfood #tsimshatsuifood #koreabbq
#koreanbbq #koreanfood #seoulnightkoreanrestaurant #尖沙咀美食 #美食 #尖沙咀食乜好 #韓燒
#韓國菜 #夜首爾