2019-07-30 103 瀏覽
今天是老公生日,由於他想吃韓燒,所以上網找了好一些韓燒餐廳的評論,而這間金羅寶口碑總體來說幾好,就決定試呢間。餐廳位於銅鑼灣地鐵站附近,番屋企好方便。餐廳好新淨企理,冇咩油煙。座位間隔仲好闊敞,每張檯都是梳化椅,餐檯都幾大張,餐桌中間就放置了燒烤板,唔食韓燒就蓋起佢,變埋檯。餐牌都好多野食揀,諗到的韓國菜佢都有,好似醬油蟹、蛋卷、炸雞、泡菜炒年糕等。由於我哋一早打算食韓燒,所以就直接點了「調味什錦拼盤」,拼盤已有齊豬、牛和雞。侍應隨後就端上十幾碟前菜,兩個白飯及白蘿蔔牛肋骨湯。真係要講下個湯,非常有水準,牛肋條軟熟,白蘿蔔入味,個湯非常清甜。我另外點了生菜籃,裡面有生菜、紫蘇葉、蒜片及辣椒片。每個生菜籃都會包埋辣麵豉醬。調味什錦拼盤到了,份量幾多下。肉片切得薄身,很快便燒熟。肉就醃得好入味,肉質嫩滑多汁,包生菜或送白飯一流。個拼盤兩個人都食唔曬。侍應服務態度很好,十分殷勤,又勤於幫我地換燒板,避免燒焦的肉黏在板上,燒出黑煙。確保燒出來的肉要靚。飲品選擇亦多,我哋點了韓國啤酒同可樂。甜品係送既,可以揀雪糕或紅棗茶。我們選了後者。第一次飲紅棗茶,都幾好飲。佢個紅棗茶唔會太甜,仲有好香的紅棗

每個生菜籃都會包埋辣麵豉醬。

飲品選擇亦多,我哋點了韓國啤酒同可樂。

甜品係送既,可以揀雪糕或紅棗茶。我們選了後者。第一次飲紅棗茶,都幾好飲。佢個紅棗茶唔會太甜,仲有好香的紅棗桂圓味,喝後成個身都暖曬,係補身佳物。