2018-06-07
難得可以忙裡偷閒,加上經常經過銅鑼灣,同另一伴去左一間本地好地道既中西合壁既西餐,主打大排檔特色既西餐廳。個名叫做西餐大排檔,去到目的地之後見到紫藍色既霓虹燈既招牌。好似時光倒流番去八十年代香港街外佈滿霓虹燈招牌既繁華境況。入到餐廳內,已經有一位應該係餐廳既老闆親自招呼我地,好快就有位坐。餐廳入面既裝潢都帶有懷舊,八十年代既特色。就連水壺都係用緊一般大排檔用緊既水壺。坐底一陣已經諗好食咩!蕃茄雜菜湯 好傳統既西餐湯,飲到好濃烈既蕃茄味,其次湯頭入面好多菜,大約有洋蔥蓉,椰菜,紅蘿蔔。當中印中令我比較深刻係紅蘿蔔,大多數紅蘿蔔都係煮到軟身,但呢個湯既紅蘿蔔會比較硬身,有咬勁。味道方面酸中帶鹹,份量都相當足夠。相當唔錯!忌廉黑松露湯 上菜後已經聞到好濃烈既黑松露味,可以用芬香樸鼻黎形容。湯入面有大量既黑松露,當中包括蒜泥,忌廉,橄欖油,再以忌廉調味已經突出到黑松露既美味。整碗湯我最欣賞忌廉既拉花,大多都係以點狀去裝飾,但我好欣賞廚師以直線形去拉花,以吸引大家既眼光,令到一碗本身價值不菲既湯更有特色!白汁黑松露年糕 外貌上絕對係一個精品菜式,黑松露汁岩岩好包住年糕,一來可以保溫,二來由於汁醬
蕃茄雜菜湯
忌廉黑松露湯
白汁黑松露年糕
外貌上絕對係一個精品菜式,黑松露汁岩岩好包住年糕,一來可以保溫,二來由於汁醬充滿覆蓋年糕,味道得以平均,唔會令到味道有絲毫偏差。味道方面,年糕比市面上售賣更薄,但相當更有嚼勁,更Q彈,可以媲美日式年糕。其次黑松露汁有奶油,洋蔥點綴,令到味道更豐富,當中更食到洋蔥甜味,證明洋蔥有經過炒既處理,口感更上一層樓。份量剛剛好,足夠二人食用。
米酒海鮮
呢個菜式絕對算係我最中意食既菜,有機會學我一定會學,實在太好味道!新鮮海鮮以米酒烹調,其次米酒以洋蔥,蕃茄,白蘑菇,紅蘿蔔混合,令到米酒揮發湯汁更加鮮甜!海鮮當中有經過挑腸界花既中蝦,大蜆。中蝦經過處理後方便撥蝦殼,蝦肉爽口彈牙,界花位就好似微型既湯匙一樣,將鮮甜既湯汁一同包含係蝦肉入面,令到本身鮮甜既蝦味道更加豐富。大蜆係烹調既時間拿捏非常好,恰到好處,仲會依附住殼內,太耐會導致殼肉分離,二來美觀扣分。當中要一再讚賞廚師,因為蘑菇要烹調一段時間先可以入味,但今次食到既白蘑菇係粒粒都食到好鮮甜既菇味,更好似一舊海棉,吸收哂湯汁!如果有一碗飯比我會更好,湯汁送飯絕對係一流組合!就算做飯桶都值得!
黑毛豬
菜式可以用經典,用料突出,食法新奇黎形容。因為當侍應姐姐上菜,我心有疑問,為何黑毛豬扒已經有其他配料黎襯托,旁邊仲有一小碗新鮮菠蘿,真係令我百思不得其解,我就直接問老闆為何有咁既配搭,原來新鮮菠蘿可以令到豬扒味道更突出,食法就一小塊菠蘿再加以一小片混合食用,食法好特別,所以好印象好深刻!豬扒採用左有筋部位置,咬落口軟中帶硬,更有爽口,口感三重感受,我個人都幾中意。味道方面,以黑椒,鹽調味。簡單就係足夠!
火龍果雪芭
當甜品呈上後,見到一個火龍果以紫薯襯托,當中用左士多啤梨汁伴碟,色彩突出更吸晴!其實咁大個人都係第一次食雪芭,原來雪芭用新鮮水果冷藏至結冰後磨成沙冰,比雪糕更健康,當中更食到少許酸乳酪味道,味道好吸引!如果有多一個就更加完美!
整體食物水準,上餐速度都好高水準,當上菜後老闆都係親自介紹菜式,令我地對菜式更深刻。侍應姐姐更以殷勤態度招待我地,做到賓至如歸!令我印象深刻,我下次會再黎光顧!