(❍ᴥ❍ʋ)Janejen心聲(❍ᴥ❍ʋ)♧︎☘︎︎♧︎☘︎︎♧︎☘︎︎♧︎☘︎︎♧︎☘︎︎♧︎☘︎︎♧︎☘︎︎♧︎☘︎︎♧︎保持每一段時間都轉換主題套餐的餐廳🥰非常具心思去構思餐單的每一道菜式配搭及用料☺️最後都很滿意和有驚喜呢!下次聽說會轉《Hong Kong Lemon🍋 》主題阿♧︎☘︎︎♧︎☘︎︎♧︎☘︎︎♧︎☘︎︎♧︎☘︎︎♧︎☘︎︎♧︎☘︎︎♧︎☘︎︎♧︎0️⃣ Amuse bouche: ceviche☘︎︎ ☘︎︎ 👍🏻酸橘汁醃魚(開胃菜)➪ 當醃好既鱸魚🐟配上秘密配方,原本唔算餓既小編我食完竟然會期待佢黎緊既幾道菜!入口既魚生好滑嫩,特製汁🥘醃到入味!一舊魚生粒粒係混合咗少少有咬口既蔬果,有爽口層次感!1️⃣Tomato confit with burata ☘︎︎ ☘︎︎ 蕃茄醬配布拉塔芝士🍅🧀➪ 經過慢煮6小時的蕃茄,原本不吃蕃茄的我,感覺都很不錯👍每一口蕃茄就像濃縮一百倍爆汁的蕃茄薯片😝加上burata cheese 🧀 及青醬,吃得出廚師的心思🥰🔖🧀🧀Burrata 布拉塔乳酪是Mozzarella莫扎瑞拉乳酪既一種!是由製造莫扎瑞拉時產生的柔軟凝乳碎塊浸泡在鮮奶油裡而製成,滋味更加醇香。🤤2️⃣Love crab ☘︎︎ ☘︎︎ 我愛螃蟹🦀 ➪ 蟹肉味道重而濃郁,特別之處是使用泰國的牛油
(❍ᴥ❍ʋ)Janejen心聲(❍ᴥ❍ʋ)

0️⃣ Amuse bouche: ceviche
☘︎︎ ☘︎︎ 👍🏻酸橘汁醃魚(開胃菜)

一舊魚生粒粒係混合咗少少有咬口既蔬果,有爽口層次感!

1️⃣Tomato confit with burata
☘︎︎ ☘︎︎ 蕃茄醬配布拉塔芝士🍅🧀

2️⃣Love crab
☘︎︎ ☘︎︎ 我愛螃蟹🦀

➪ 蟹肉味道重而濃郁,特別之處是使用泰國的牛油果🥑比平時吃不同,牛油果肉是🟡黃色的啊~油脂重,放在蟹肉湯,再添一層濃郁,很有層次、豐滿,滿意☺️

🔖Mirepoix(發音:米亞·普瓦)是指在法式料理中,用一系列的帶有香氣的蔬菜所組成的材料,用於熬製高湯、醬料等

4️⃣ Duck Risotto
☘︎︎ ☘︎︎ 鴨意大利燴飯

➪ 鴨胸以4小時慢煮,第一次食到不羶、不老的鴨肉🥹🥹正呀 🤩🤩🤩
而且配搭咖喱醬汁非常香口,再濃啲就更喜歡🥘咖哩 + 鴨胸是有趣新奇的配搭!👍😆

醬汁另上非常細心,唔會整濕隔離既risotto飯😘配上咖喱味risotto, 🍚飯有咬口,食落又有新意,想講小編想添飯呢😆

5️⃣ Coconut shell smoked scotch fillet
☘︎︎ ☘︎︎ 椰殼熏肉眼

肉眼牛排/肋眼牛排 Scotch Fillet (Ribeye)
➪ 肉眼牛都係接近5成熟,肥瘦均勻!出面已經用椰売煙燻至黑色,內裡依然係粉嫩的顏色!🥩
係外國幾興呢種黑與粉的煙燻牛配搭🥥🥩
牛肉唔會過韌,咬落都juice 🤤

➪ 配上配菜,🥬🥕食得出係自家醃個種新鮮!(因為我屋企都有買有機澳洲甘筍醃黎做小食😙)
🥬韭蔥!! 小編第一次食,第一次識佢係因為上年睇Emily in Paris ,入面介紹過佢點成點法國人家常菜😆😆
口感都好爽脆,我有啲鍾意佢🤤

6️⃣ Banana Roti 🍌
☘︎︎ ☘︎︎ 🍌香蕉薄餅🫓 (add HKD $98)
➪ 非常值得一試,薄餅皮由主廚親自現場製作👨‍🍳,印尼廚師還能悠然自得把餅皮拋高空中旋轉,可見實力雄厚!並非現成薄餅皮!好精彩之餘都話俾你知個餅係幾有韌性!🥞
(看圖)

➪酥皮萬分香脆酥軟👍👍內裏有滿滿的香蕉切片。配有自家製的🍓& Raspberry sauce ,粉嫩又好看🥰少女心猶如像春天的花初開般湧上心頭🌸加上神來之自家牌子雲呢拿雪糕🍦冷熱交錯,超喜歡💕💕😝

======🍸Drinks🍸=====
➪ 加錢試自家葡萄白酒~😊☺️
➪ Alsace盛產乾身、潔淨、圓潤的白酒,而這款「Lotus蓮」更加是全世界獨一無二,只有香港才有的自家混釀酒!香港設計師設計label😎 尊重本地文化,值得一讚!

🍥Bechtold 釀酒哲學: 用謙卑的態度,釀造岀如蓮花一樣,岀污泥而不染,純粹、潔淨既葡萄酒。🍥

其實小編算品酒初手,不過呢支酒好容易入口,唔會好甜,有少少甜瓜, 檸檬加柑橘味!配酸酸甜甜既東南亞菜一流!加埋佢又唔高酒精濃度,15%輕盈易入口啊!

≡≡≡≡≡≡💰價錢參考💰≡≡≡≡≡≡
- 🥂Bali Holiday Set Dinner🥂
人均價(基本) $ 680/ppl 免加一

- Omakase $980/ppl 免加一😝✨ 廚師提早會聯絡大概了解你的喜好再構思餐單😍🥰🥰

▼・ᴥ・▼