(文中有訂座tips)每月一號總係身邊朋友傳來陣陣悲憤:又book唔到邊間邊間餐廳啦( •̥-•̥ )!壽喜燒界都有一間傳聞中最難book嘅餐店,令人期待有朝一日可以探店。今次首訪感覺不俗,有機會可以二訪!❝Sukiyaki Set - Lunch❞ ($580)基本上預約午飯時段黎用餐就會係享用依個set,整個set包含前菜﹑茶碗蒸﹑野菜﹑肉類四片(可自選牛肉或豬肉)﹑米飯﹑甜品及飲品。全程由師傅一對一組食客處理食材。到訪當日前菜﹑茶碗蒸都不太合口味(係櫻花蝦茶碗蒸,啱口味的話應該會很喜歡)。到野菜開始就有驚喜,例如洋蔥由外層到內層享用,甜度漸高﹑質感軟熟又帶些少爽口。麵筋口感獨特,類近於無咁煙韌嘅麻糬。到重頭戲牛肉!有四片不同部位嘅牛肉可以品嚐,肉質鮮嫩﹑脂肪比例偏低,唔算好多油花,配合蛋液更滑溜滋味~店家採用嘅壽喜燒汁甜度偏高而味濃,砂糖會粒粒依附係牛肉片之上,係我個人最喜愛嘅特色。後續嘅滑蛋牛肉飯係聽落平凡不過嘅餐點,反而係食材同處理手法上乘嘅體現,口味濃郁,米飯粒粒分明,飽一飽都要食~整體黎講,依個價錢非常抵食兼值得一試!餐點﹑服務質素都對得住價錢,即使只係為預約困難店嘅神祕感而

❝Sukiyaki Set - Lunch❞ ($580)

整體黎講,依個價錢非常抵食兼值得一試!餐點﹑服務質素都對得住價錢,即使只係為預約困難店嘅神祕感而到訪,相信都唔會失望而回。

𓂃𓈒 𓂂𓏸 Sukiyaki Mori 𓏸𓂂 𓈒𓂃 @sukiyaki_mori
中環荷李活道66號地庫
港鐵上環站A2出口,步行約7分鐘抵達
每日12:00 - 15:00/18:00 - 23:00營業

❋ 餐店每月一號12:00nn起接受下一個月的訂座,多數人會嘗試致電28336032/28336102訂座,不過多數人都打唔通(嗚)。所以我當日選擇咗直接到店預約,而約1:00pm到店後發現booking紙幾乎全空(我係book月頭週末)!所以非常建議大家想預約的話可以揀一號去附近食飯,然後順便親身去book位~

𓂃𓈒 𓂂𓏸 𝐫𝐚𝐭𝐢𝐧𝐠 𓏸𓂂 𓈒𓂃
推薦程度 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡
適合場景 | 二人﹑四人或以下聚餐

更多同區美食 ☞ #17中環
更多同類美食 ☞ #17日本菜

♥️ 追 蹤 @17feelgood 發 掘 更 多 高 質 感 食 事 / 生 活 提 案 ♥️