2019-04-19
我由係葵涌做野都大大話話有22年了,在石蔭叫打滾了22年,所以呢間係仲做得越來越大,仲企得住脚真係有一定的實力。我見証住佢由1間蚊舖,鄺大到後面開多間舖。主力煮麵架有2個人。1個是煮麵煮得最耐架胡鬚佬應該係老闆,1個比較年青的高大男仕煮係門口係大街個間店煮。昨天跟同仕食午餐,因為每次都食唔曬d米線,所以3個女仔都叫了小麵,佢架米線份量比較多。上星期食過d米線都很彈牙的,不知道是否轉了牌子米線,今星期d米線比較淋。我坐後行個間舖,可以望入厨房望住佢煮麵。見佢真係一個個小窩咁煮d米線,所以都幾幸苦下。佢係家庭式作業,所以都幾唔錯!要支持小店,多一分忍耐。唔係就全部都係連所店架拉。雞絲最花功夫,我叫餸一定會叫d自己都小整,同埋要花功夫架餸菜,先值得。真係唔會好似同仕咁叫腐皮,丸,木耳,豆卜咁呢d行野。識食緊係食腩肉,雞絲,豬大腸,蚊冬菇,豬軟骨,呢d架功夫餸拉。雞絲:份量多,全手撕的,一定唔會係機碎得來1絲絲感,雞絲吸曬d湯汁,勁好味,建議如果唔太食得辣,就叫腩肉後唔要辣,因腩肉本身就辣,就算唔要辣都幾辣下。豬大腸:都洗得幾乾淨,只係切得太薄。蚊冬菇:好大隻入味同淋,正。豬軟骨:都幾好味,份
我見証住佢由1間蚊舖,鄺大到後面開多間舖。
真係唔會好似同仕咁叫腐皮,丸,木耳,豆卜咁呢d行野。
豬大腸:都洗得幾乾淨,只係切得太薄。
蚊冬菇:好大隻入味同淋,正。
豬軟骨:都幾好味,份量都算可以。
腩肉:不似三哥的白灼冇咩味道,超辣同勁入味,唔鞋軟淋,正。
佢間舖有小小辣,小辣,中辣,大家唔好睇小佢架小辣,佢小辣都幾辣,如果第一次食,先叫腩肉走辣。佢本身碗麵d肉碎都幾辣下,走辣都有小小辣架。