2018-10-23
老細請食lunch,仲親自book 埋位。一行十人就去到山道Ethos。其實喺附近工作嘅人都應該嚟過呢到食嘢架喇,輕工業風嘅裝修,水泥牆木枱,仲有大大個半開放式嘅窗,真係幾型格嘅!Set lunch 價錢由$88-$158不等,包前菜沙律、主菜同一配茶,如果想飲咖啡,跟餐叫就半價。我叫咗個Fried porkchop burger。Lunch time 比較多人,坐到full house,所以食物都要等一陣先上枱。上枱時發覺份量都有d大,估唔到炸豬扒會有咁多件!一個burger 入面竟然有3塊豬扒,真嘆為觀止!由於個burger 太大個,只好分層食。外面個包用牛油toast 過,所以好脆而且好香牛油味,中間三塊炸豬扒都係外脆,入面保持嫩口juicy。相信廚師應該係先將豬扒揼到薄薄地,令豬扒更加鬆軟。同時因為豬扒薄咗會影響口感同賣相,所以加多兩塊落去.....嗯,一定係咁,除非唔係!炸豬扒上仲有d千島醬同紫洋蔥,令個burger 賣相更加美觀!旁邊嘅沙律菜都好新鮮,無多餘嘅調味,中和翻食burger 嘅heavy。另外最欣賞就係焗/烤過嘅車厘茄,蕃茄係要經過加熱先可以發揮營養功效,賣相靚
炸豬扒上仲有d千島醬同紫洋蔥,令個burger 賣相更加美觀!旁邊嘅沙律菜都好新鮮,無多餘嘅調味,中和翻食burger 嘅heavy。另外最欣賞就係焗/烤過嘅車厘茄,蕃茄係要經過加熱先可以發揮營養功效,賣相靚得嚟又實際!Good!