餐廳: 鮨文
資訊:

2018-03-04 633 瀏覽
相隔半年上次試完黃埔,一直都好想試元朗嘅總店~今日終於如願🤣店面感覺比黃埔細少少,閒日依然爆場!而我哋當然死都要坐師傅前面啦🤣對我黎講食Omakase最驚喜係每一次唔同嘅Menu,食到時令最靚嘅食材🤤茶碗蒸:對比上次我更加鍾意今次嘅黑松露配蒸蛋。日本章紅魚:用咗蘿蔔蓉、怱、醋調味,師傅建議我哋咀嚼多啲,真係越嚼越有鮮味!油甘魚用紫蘇葉葉過,再利用網燒嘅方法所以油份特別高,成口油香👍🏻九州嘅象拔蚌同北海道噴火灣嘅帆立貝,原來北海道嘅帆立貝味道比較濃而且爽口!呢個係我最鍾意嘅中拖羅,利用背部肉所以魚味好濃!將池魚切碎加入芝麻、蔥同金箔,再混合特製醬油!紫菜亦可以提升魚嘅鮮味!金線鯛即係日本嘅紅衫魚,面頭係Wasabi所以食落去會辣辣地刺激下味蕾!日本嘅魷魚面頭係烏魚子,盛產期係九月至十月,味道比較甘香。和歌山鮑魚蒸左三個鐘頭再加昆布同蘿蔔,記得點肝醬食味道更加濃郁望落去一件普通嘅三文魚子,其實係加左柚子呢兩種配合層次豐富,而且口感好清新。最後當然係以日本靜岡蜜瓜做結尾!

茶碗蒸:對比上次我更加鍾意今次嘅黑松露配蒸蛋。

呢個係我最鍾意嘅中拖羅,利用背部肉所以魚味好濃!

日本嘅魷魚面頭係烏魚子,盛產期係九月至十月,味道比較甘香。

最後當然係以日本靜岡蜜瓜做結尾!
  • 帆立貝天婦羅
  • 三文魚子