2024-03-08
係呢度食飯真係交智商稅,想受氣就黎呢度食啦!本身社交媒體網站見到佢啲野食好似唔錯,所以想試,但真係食到一肚火。首先侍應係咁催我地叫野飲,我哋一行3人淨係想食嘢唔係想飲野,野食都叫左11樣,我哋最後要講到明淨係食野先無再催,一餐飯個侍應問左3次我地飲咩,想飲我哋自然會嗌,洗唔洗係咁比壓力個客?真係好趕客!另外我哋想要杯水,個侍應話:「我哋呢度係居酒屋唔係餐廳,唔會俾水,要水就落單比錢買。」其實日本啲居酒屋都會比水啲客,講真一杯水值幾錢?我哋亦嗌左好多野食,唔係嗌一兩樣野食但係咁要水飲,但你連杯水都收錢,只可以話間野要賺錢賺到盡,唔識做生意。之後我同朋友討論呢度連水都要收錢好失望,個侍應聽到仲走埋嚟話:「我地呢度係居酒屋唔係餐廳,你要水我可以幫你落單,唔識唔好咁大聲。」 我哋黎比錢食飯仲要比佢串,真係比錢買難受!你呢間所謂「居酒屋」咁有style, 真係食唔起最後埋單明明8點前埋單有8折,個收銀仲照收我哋原價,到我哋出聲問先比返8折,做生意做到咁唔老實,無下次!食物質素只可以話唔難食,因為佢啲野食串燒等等主要係來貨,唔難食但都唔算好食,無咩特別。總之今次餐飯真係比錢買難受,間餐廳自己想賺到
總之今次餐飯真係比錢買難受,間餐廳自己想賺到盡連水都要比錢買就話居酒屋係咁,只怪自己中伏。
而家咁既大環境仲要唔識做生意,唔會留得住啲客!難怪晚飯時間都得3-4枱。
P.s. $128的壽喜燒無烏冬的!烏冬要另加錢!