2010-09-01 54 瀏覽
去九展必經德福,因為九展實在太隔涉,所以要到德福坐它的shuttle bus,不然真的不知怎樣去. 到德福時around 11:30am, 想飲茶,不如去利苑啦,咁去到counter, receptionist 說未開,12點再回來.先留了名,去shop 下先.12點再回來,無人等,但入到去,已有甚多人已入座.好奇怪,呢間利苑還保留了一個即煮美食的“大牌檔”,那裡通風又吳係太好,所以坐近那“大牌檔”都食很多油煙,實no good呀.我們點了蝦餃,燒賣,波羅叉燒包,羅白絲酥餅,鮑汁鳳爪,蒸羅白糕同後來見幾得意,加點了煎窩貼.蝦餃燒賣,呢度d蝦餃燒賣都係細細粒粒,一口一件的.蝦餃皮很薄,蝦亦幾爽口.燒賣d肉餡吳錯,不會太多肥豬肉,d蝦亦幾爽口.以$22一籠來說,真okay的.波羅叉燒包,都幾喜歡點呢個點心,因在好點的酒樓,呢個波羅叉燒包都會溫暖的奉客的.加上那香甜脆的波羅外皮,想起也想encore!羅白絲酥餅,係呢度的持名點心,果然名不虛傳!酥餅炸得非常香脆,仲見到那一絲絲,內裡的羅白絲又香軟好味.吳錯唔錯.炸兩,油炸鬼夠脆,不過d腸粉吳夠彈牙,我覺得呢個just okay啦.鮑汁鳳爪,

鮑汁鳳爪,呢個竟然係“大牌檔”內的食品之一,好香濃的鮑汁!鳳爪夠淋身但又吳會攔皮,做得好好.呢個係我們好多時都點的小食.比較好味的是在紫玉蘭那處食到的.

煎窩貼,呢樣係後來見到一碟好像UFO飛碟的東西,見幾得意,點知就出事.呢碟UFO型煎窩貼,外皮和底部的圈圈全沾滿油,非常油膩.更可怕的是裡面的肉餡起碼一半是肥豬肉,非常救命.難以明白點解咁既質素的酒樓會有咁既點心.

成個美好的lunch 比這隻UFO打沉了!
籮白絲酥餅
差 煎窩貼
差 煎窩貼
2010-07-18
15 分鐘 (堂食)
籮白絲酥餅
  • 羅白絲酥餅