2018-09-26 1404 瀏覽
今次我地黎試下呢間近期大熱既arbor,先食下lunch試一試水溫!環境尚算高級,高級得黎比較自在,唔會有拘謹嘅感覺,而且自然光夠充足,食得好舒服!岩岩加左價,之前見人地Omakase 4 courses係$698,今次已經係$888😨我就睇下你有幾高級!先有餐前小食,面頭有海膽,大根,椰菜花大根係醃漬過,酸酸地。小龍蝦係底度睇唔到,小龍蝦係用龍蝦湯煮過,成杯野好好食!好有日式既感覺。之後係餐前麵包,係紫菜昆布味增homemade麵包,配上紫菜同明太子牛油。麵包好好好軟熟,好得好有驚喜!明太子牛油比紫菜牛油出色,因為紫菜牛油比較鹹。第一道菜:冰島小龍蝦。係生既龍蝦不過表面炙燒過,淋上日本蕃茄啫喱,或者可以話似係比較濃稠嘅蕃茄凍湯。蕃茄上面有用糖煮過既昆布薄脆。好清新!第二道菜係舞茸菌黑松露rice pasta,有好多黑松露薄片,一啲都唔吝嗇,下面係用出面比較少見既rice pasta,用seaweed butter煮過,可惜有少少油膩,舞茸菌又煮得咸左少少。不過整體還可以。第三道菜係豬,佢係豬頸下面嘅位置,肉質比較淋,廚師話呢舊肉煮至5成熟最好食,所以個樣比較生。小茄子上面加上甜味噌醬
先有餐前小食,面頭有海膽,大根,椰菜花
第一道菜:冰島小龍蝦。
第三道菜係豬,佢係豬頸下面嘅位置,肉質比較淋,廚師話呢舊肉煮至5成熟最好食,所以個樣比較生。小茄子上面加上甜味噌醬炙燒過,好好食!橙色嘅係甜椒醬,上面一點黑色嘅係黑蒜汁,點黎食可以提升豬肉嘅味道。另外花下面果堆綠色野係茄子蓉混有mix herb,其實唔多美觀,不過好食嘅。
第四道菜係甜品:福岡白桃,homemade桃味雪葩,蛋白霜脆餅,同panna Cotta。白桃似係煮過,上面砌左啲小花,花巧野。桃味雪葩有紫蘇味,Panna Cotta味道酸酸的似係乳酪味,唔係平時既牛奶雲呢拿味,咁其實就唔應該係Panna Cotta...本來好期待,但食落成件事唔係咁驚喜咋。
最後有小蛋糕馬德蓮,佢話材料有sake同青檸皮,叫我地襯熱食,暖暖地,蛋糕邊仲係脆,真係好好食喎!明明好飽都食得落。
仲有日本青檸馬卡龍,酸酸地唔錯呀。
呢個餐包咖啡或茶,大大杯的。
$888 4個Courses係名貴既,不過話哂法日fusion菜,同出面比較確實有佢既過人之處,偶然(非常偶然,一年一次咁啦)食一次都係值得的!
2018-09-20