2023-02-07 61 瀏覽
A Lux 📍中環都爹利街13號樂成行地庫M2號舖━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━係ig上面見到呢間意法餐廳嘅推薦 話有secret pasta 提供 好好奇所以book咗去試啲post寫到好似免費送比你咁 但其實係要比錢㗎 唔好誤會🙊嗰日食咗最基本嘅3-Course lunch set 有appetizer/soup, Pasta/main, dessert 係$428 +10% 最signature嘅嘢全部都係要另加錢 加加埋埋都要成700蚊 3-course嚟講性價比低━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🥖 Bread▶︎ 餐前麵包有三種 整體偏意式 配咗黑醋同橄欖油 ▶︎ 最左邊嗰個係脆片 略微有少少過硬 整體普通冇乜麥香嗰啲 ▶︎ 中間嘅酸種係比較有嚼勁且密實 有五穀顆粒 不過就冇乜酸度 ▶︎ 最特別嗰個應該係右手邊嘅佛卡夏 質地鬆軟濕潤 有少少鹹香同香料味 好味指數:●●●◐◯━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🫕 lobster Bisque +$68 +10%▶︎ signature嘅龍蝦湯 中間有龍蝦肉餡嘅意大利餃
A Lux
📍中環都爹利街13號樂成行地庫M2號舖
🥖 Bread
▶︎ 餐前麵包有三種 整體偏意式 配咗黑醋同橄欖油
好味指數:●●●◐◯
Bread

🫕 lobster Bisque +$68 +10%
▶︎ signature嘅龍蝦湯 中間有龍蝦肉餡嘅意大利餃子同干邑泡沫 waiter會係你面前倒入龍蝦湯🤤
▶︎ 餃子皮有少少過龍 質地比較軟身冇嚼口 內餡是胡蘿蔔加龍蝦 整體比較淡 鮮味同龍蝦味都唔出🙊
▶︎ 龍蝦湯就幾好味 唔會有嗰種濃到辣口的感覺 質感粘稠但順滑 龍蝦味亦頗重
好味指數:●●●●◯
lobster Bisque

🍝 Prawn Fettuccine +$128 +10%
▶︎ 西班牙紅蝦手工闊條麵 用咗西班牙紅蝦蝦頭蝦膏加上番茄辣椒
▶︎ 紅蝦蝦肉比較軟身 但係唔係霉嘅口感 都幾神奇地好好味 鮮味都幾出🤩
▶︎ 整體調味有少少似龍蝦湯嘅感覺 番茄同辣椒味唔太重 唯一係食到後尾會覺得偏油🥲
▶︎ 意粉睇得出係手工製作 的確幾有嚼口👍🏻 係al dente但又唔係未煮熟的感覺 而且幾掛汁幾入味
好味指數:●●●●◐
Prawn Fettuccine

🍰 Chestnut Tiramisu
▶︎ 栗子味嘅Tiramisu 有大塊嘅栗子塊同栗子碎粒 亦都有馬斯卡彭同手指餅
▶︎ 栗子塊係Tiramisu入面增添咗口感 係幾唔錯嘅配搭 栗子軟糯但味道唔太重
▶︎ 馬斯卡彭口感較為厚重 但唔會好漏 個人認為馬斯卡彭佔比可以再多少少🙌🏻
▶︎ 手指餅嘅濕度略微偏乾 似乎微微浸過糖水 甜度略微有啲高🙉
好味指數:●●●◐◯
Chestnut Tiramisu

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
到訪日期: 11月中 (午餐)
快樂指數😋: ⑦⑨/①⓪⓪
性價比: 🌕🌑🌑🌑🌑